άνδρας πιάνει με τα χέρια το κεφάλι του και δίπλα του γραφική απεικόνιση κυττάρων γονόρροιας

Η είδηση ​​ότι δύο γυναίκες έχουν διαγνωσθεί με «σούπερ-γονόρροια» έχει ωθήσει τους γιατρούς να παροτρύνουν το κοινό να ασκεί ασφαλές σεξ.

Έχει αναφερθεί ότι η μία από τις γυναίκες μολύνθηκε από την ασθένεια στην ηπειρωτική Ευρώπη, ενώ η άλλη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η σούπερ-γονόρροια είναι πολύ πιο σπάνια από τη γονόρροια, η οποία είναι η δεύτερη πιο συχνή βακτηριακή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη μόλυνση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα της σούπερ-γονόρροιας, πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί και πώς μπορεί να προληφθεί;

Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε:

Τι είναι η σούπερ-γονόρροια;

Η γονόρροια είναι μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια.

Προκαλείται από βακτήρια που ονομάζονται Ναϊσσέρια της γονόρροιας (Neisseria gonorrhoeae), τα οποία βρίσκονται συνήθως στα γεννητικά όργανα αντρών και γυναικών.

Μπορεί να εξαπλωθεί μέσω κολπικού, στοματικού ή πρωκτικού σεξ ή με τα δάχτυλα αν αυτά έχουν έρθει σε επαφή με την ασθένεια.

Η σούπερ-γονόρροια είναι πιο σοβαρή από την απλή γονόρροια, όπως εξηγεί ο ιατρικός διευθυντής του Terrence Higgins Trust Michael Brady.

“Η ονομασία σούπερ γονόρροια αναφέρεται σε στελέχη της λοίμωξης που έχουν καταστεί ανθεκτικά σε αντιβιοτικά που συνήθως συνταγογραφούνται για τη θεραπεία της γονόρροιας, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να βρεθεί μια εναλλακτική θεραπεία”, συνεχίζει.

Ενώ η χρήση προφυλακτικού δεν εξαλείφει εντελώς τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου, ο κίνδυνος μπορεί να «μειωθεί σημαντικά» εάν χρησιμοποιούνται προφυλακτικά με συνέπεια και υπευθυνότητα, λέει ο Dr Nick Phin, αναπληρωτής διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Νοσημάτων στη Δημόσια Υγεία της Αγγλίας.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα της γονόρροιας στους άνδρες μπορεί να εμφανιστούν εντός 10 ημερών. Ωστόσο, συχνά οι γυναίκες που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια δεν παρουσιάζουν καθόλου συμπτώματα.

Οι άνδρες που έχουν μολυνθεί με γονόρροια μπορεί να εμφανίσουν μια κίτρινη, λευκή ή πράσινη έκκριση υγρού από το πέος, ένα αίσθημα καψίματος κατά τη διάρκεια της ούρησης και πρήξιμο της ακροποσθίας (το τμήμα του δέρματος – πόσθης που καλύπτει τη βάλανο), σύμφωνα με το Terrence Higgins Trust.

Οι γυναίκες, μπορεί να παρατηρήσουν μια αλλαγή στα κολπικά υγρά που εκκρίνονται, ένα αίσθημα καψίματος κατά τη διάρκεια της ούρησης και την υπερβολική αιμορραγία μεταξύ των περιόδων τους.

Εάν ένα άτομο έχει μολυνθεί με γονόρροια στο λαιμό ή το ορθό, μπορεί να μην έχει συμπτώματα.

Ωστόσο, η γονόρροια στο ορθό μπορεί να οδηγήσει σε εκκρίσεις ή αισθήματα δυσφορίας.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Όταν εξετάζεστε για γονόρροια, για να γίνει η διάγνωση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί δείγμα εκκρίματος το οποίο λαμβάνεται από τον κόλπο μιας γυναίκας ή το πέος ενός άνδρα. Εναλλακτικά, οι άνδρες καλούνται να παράσχουν δείγμα ούρων για καλλιέργεια.

Ο Brady συνιστά τον τακτικό έλεγχο για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αν έχετε σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις ή κοιμάστε με περισσότερους από έναν συντρόφους.

Η γονόρροια μπορεί τυπικά να αντιμετωπιστεί με μια σειρά αντιβιοτικών. Ωστόσο, η σούπερ γονόρροια είναι ένα στέλεχος της γονόρροιας που είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, η διάγνωση της γονόρροιας δε θα οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες επιπλοκές, εφόσον αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Εάν μια περίπτωση γονόρροιας δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, τότε μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματός σας και να οδηγήσει σε άλλες πιο σοβαρές επιπλοκές στην υγεία.

Η θεραπεία για τη νόσο συνήθως περιλαμβάνει την ενδομυϊκή χορήγηση αντιβιοτικού καθώς και τη χορήγηση αντιβιοτικού σε δισκίο, με τα συμπτώματα να αναμένεται να υποχωρήσουν μέσα σε λίγες ημέρες.

Τα δύο αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της γονόρροιας είναι η αζιθρομυκίνη και η κεφτριαξόνη.

Ενώ η σούπερ γονόρροια είναι ανθεκτική στην αζιθρομυκίνη, δεν είναι ανθεκτική στην κεφτριαξόνη, σύμφωνα με το Terrence Higgins Trust.

Ωστόσο, στις πρόσφατες περιπτώσεις των δύο γυναικών που έπασχαν από σούπερ γονόρροια, υπήρξε ανθεκτικότητα και στα δύο φάρμακα, παρόλο που τελικά οι λοιμώξεις αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία από τους γιατρούς.

“Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα τόσο στη σεξουαλική υγεία όσο και σε άλλους τομείς της ιατρικής”, αναφέρει ο Brady.

Πώς μπορεί να προληφθεί;

Προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της γονόρροιας κατά τη διάρκεια του σεξ, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε κάποια μέθοδο αντισύλληψης όπως τα αντρικά ή τα γυναικεία προφυλακτικά.

“Τα προφυλακτικά παραμένουν ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθείτε από τη γονόρροια και άλλα ΣΜΝ”, εξηγεί ο Brady.

“Εάν είχατε δυσκολίες με την χρήση προφυλακτικών στο παρελθόν, θα συμβούλευα να δοκιμάσετε το φάσμα διαφορετικών σχημάτων και μεγεθών που είναι διαθέσιμα για να βρείτε ένα που λειτουργεί για εσάς και το – τη σύντροφό σας”.

Άλλες μορφές αντισύλληψης, όπως το αντισυλληπτικό χάπι, δεν παρέχουν προστασία κατά της γονόρροιας, υπογραμίζει το Terrence Higgins Trust.

Η οργάνωση προτείνει επίσης τη χρήση προφυλακτικών ή στοματικών διαφραγμάτων κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ, για να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου.

Εάν μια έγκυος γυναίκα έχει διαγνωστεί με γονόρροια, είναι πιθανό η ασθένεια να εξαπλωθεί στο μωρό της κατά τη διάρκεια του τοκετού, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις στα μάτια του μωρού.

Η μητέρα μπορεί να το εμποδίσει αυτό λαμβάνοντας μια σειρά αντιβιοτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Πηγή: INDEPENDENT

Αφήστε ένα σχόλιο