χέρια κρατούν προφυλακτικό

Εκστρατεία που ξεκίνησε ένας σουηδικός οργανισμός, ο οποίος παρέχει πληροφορίες σχετικά με το σεξ, την υγεία και τις σχέσεις σε άτομα ηλικίας κάτω των 25 ετών, λογοκρίθηκε από τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το UMO, το οποίο είναι ένας κυβερνητικός ιστότοπος – οργανισμός, που παρέχει πληροφορίες σχετικά με το σεξ, την υγεία και τις σχέσεις στους νέους ηλικίας μεταξύ 13 και 25 ετών, στη Σουηδία, ξεκίνησε την εκστρατεία «Ελάτε προετοιμασμένοι» για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της αντισύλληψης και την εκπαίδευση των νέων όσον αφορά τη χρήση προφυλακτικών.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας, ο οργανισμός δημιούργησε βίντεο που δείχνουν το πώς χρησιμοποιείται ένα προφυλακτικό (χρησιμοποιώντας έναν δονητή – didlo – ως μοντέλο) και προκειμένου να μεταδώσει το μήνυμα, τα κοινοποίησε στα κανάλια που διαθέτει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε διάφορες γλώσσες.

Αλλά στο Facebook, το Instagram (που ανήκει στο Facebook) και το Snapchat, αυτά τα ενημερωτικά βίντεο είχαν αποκλειστεί πλήρως, όπως ανέφερε αρχικά το σουηδικό SVT Nyheter. Στο YouTube, εν τω μεταξύ, εισήχθη το όριο ηλικίας των 18 ετών, με αποτέλεσμα οι θεατές να ενημερώνονται με ένα μήνυμα που προειδοποιεί ότι το περιεχόμενο «μπορεί να είναι ακατάλληλο για μερικούς θεατές», αναφέροντας τους κανόνες της «κοινότητας» του ιστότοπου, βάσει των οποίων δεν επιτρέπεται το σαφές σεξουαλικό περιεχόμενο (σ.σ. ο συγκεκριμένος περιορισμός φαίνεται να έχει αρθεί)

«Γνωρίζουμε ότι οι νέοι άνθρωποι έχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με το σεξ. Είναι λυπηρό εάν οι μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων δικτύωσης καθιστούν δύσκολη την πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες, όταν από την άλλη πλευρά υπάρχει τόσο πολύ περιεχόμενο για το σεξ το οποίο συναντούν πολύ συχνά οι νέοι», δήλωσε η διευθύντρια του UMO, Lotta Nordh Rubulis.

Η οργάνωση υποστηρίζει ότι υπάρχει πληθώρα διαδικτυακού υλικού σχετικό με το σεξ, που δίνει στους νέους μια παραπλανητική εντύπωση για τις ασφαλείς και υγιείς σεξουαλικές σχέσεις. Το όριο ηλικίας των 18 καθιστά πιο δύσκολο για τις ταινίες να φτάσουν στο ακροατήριο των νεαρών εφήβων που δεν έχουν κάνει σεξ και μπορεί να μη γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν σωστά τα προφυλακτικά.

«Νομίζω ότι είναι λυπηρό το γεγονός ότι είναι δύσκολο για τους νέους να αποκτήσουν σαφή πληροφόρηση σχετικά με τα προφυλακτικά. Η εκπαίδευση επάνω στο σεξ και τις σχέσεις είναι υποχρεωτική στα σχολεία της Σουηδίας εδώ και αρκετό καιρό», δήλωσε η Rubulis.

«Τα προφυλακτικά είναι ένας καλός τρόπος για να δείξετε την προσοχή σας, ώστε να προστατευτείτε από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Γνωρίζουμε ότι πολλοί νέοι άνθρωποι κάνουν σεξ χωρίς προφυλακτικό. Αν είστε σίγουροι για το πως χρησιμοποιούνται τα προφυλακτικά, τότε είναι πιο πιθανό να προτείνετε την χρήση τους,» πρόσθεσε.

Πηγή: The Local

Αφήστε ένα σχόλιο