προφυλακτικά ημερομηνία λήξης

Ας πούμε απλά ότι δεν διαρκούν για πάντα.

Όταν το ερωτικό παιχνίδι έχει ξεκινήσει, το να ελέγξετε ότι το προφυλακτικό που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε δεν έχει λήξει, ίσως να μην είναι η πρώτη σας προτεραιότητα. Ωστόσο, θα έπρεπε να είναι. Τα προφυλακτικά που έχουν λήξει είναι μια πραγματική ανησυχία γι’ αυτό διαβάστε παρακάτω, ώστε να μην βρεθείτε με ένα προφυλακτικό που δεν θα κάνει σωστά τη δουλειά που θέλατε να κάνει.

Από τι είναι κατασκευασμένα τα προφυλακτικά;

Συνήθως, τα προφυλακτικά είναι κατασκευασμένα από ένα από τα εξής υλικά: λατέξ, πολυουρεθάνη ή δέρμα αρνιού. “Μερικοί άνθρωποι έχουν αλλεργία στο λατέξ, οπότε η πολυουρεθάνη είναι μια πραγματικά καλή επιλογή”, λέει η Leah Millheiser, M.D. του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. “Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ότι έχουν καλύτερη αίσθηση με το δέρμα αρνιού, αλλά το πρόβλημα με τον αρνί είναι ότι δεν εμποδίζει απαραιτήτως τη μετάδοση ΣΜΝ”. Αυτό όμως που έχουν κοινό όλα αυτά τα διαφορετικά υλικά είναι ότι δε διαρκούν για πάντα.

Πόσο καιρό διαρκούν;

“Τα προφυλακτικά από λατέξ διαρκούν κατά μέσο όρο πέντε χρόνια μετά την ημερομηνία κατασκευής, ΑΛΛΑ αυτό μπορεί να ποικίλει αν υπάρχει λίπανση ή σπερματοκτόνο”, λέει η Jessica O’Reilly, Ph.D., του podcast @SexWithDrJess. “Αντί να υπολογίζετε πόσο χρόνο θα διαρκέσουν, είναι καλύτερο να εξετάζετε την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία. Η αποθήκευση είναι το κλειδί -αν αποθηκεύονται κοντά σε πηγές θερμότητας ή σε έντονο φως, αυτό μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής τους.”

Η Millheiser προτείνει ένα τέχνασμα για να θυμάστε πόσο καιρό διαρκούν τα προφυλακτικά σας, αν και αναγνωρίζει ότι μπορεί να φαίνεται ανόητο. “Συνιστώ πάντα όταν αγοράζετε προφυλακτικά να γράφετε με ένα μαρκαδόρο επάνω στο πακέτο των προφυλακτικών την ημερομηνία λήξης για να τη θυμάστε”, λέει. “Οι περισσότεροι άνδρες στην πραγματικότητα δε τσεκάρουν την ημερομηνία λήξης και δε σκέφτονται ότι τα προφυλακτικά που χρησιμοποιούν έχουν ημερομηνία λήξης.”

Γιατί χρειάζεται να έχουν ημερομηνία λήξης; Δεν είναι τρόφιμα.

Η Millheiser αναφέρει πως μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, τα προφυλακτικά φθείρονται. Αυτό σημαίνει ότι είναι ευκολότερο για ένα προφυλακτικό να σπάσει κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα. Η O’Reilly εξηγεί επιπλέον, ότι με την πάροδο του χρόνου το τυχόν σπερματοκτόνο σε ένα προφυλακτικό μπορεί να χάσει την ισχύ του και το λατέξ και το λιπαντικό μπορεί να στεγνώσουν. Εκτός από το ότι είναι λιγότερο αποτελεσματικά, συμπληρώνει ότι τα προφυλακτικά που έχουν λήξει μπορεί επιπλέον να ερεθίσουν το δέρμα.

Είναι πραγματικά τόσο κακό να χρησιμοποιείται ένα προφυλακτικό που έχει λήξει;

Ναι και όχι. Από τη μία, η O’Reilly προειδοποιεί ότι οι χρήστες θα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης ΣΜΝ και ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, πράγμα που δεν είναι καλό. Ωστόσο, και οι δύο γιατροί συμφωνούν ότι η χρήση ενός προφυλακτικού που έχει λήξει είναι καλύτερο από το τίποτα.

“Αν για κάποιο λόγο έχετε μόνο πρόσβαση σε ένα προφυλακτικό που έχει λήξει – και αποφασίσετε, παρά τον κίνδυνο, να προχωρήσετε – χρησιμοποιήστε το προφυλακτικό που έχει λήξει επειδή υπάρχει πιθανότητα να μην σπάσει”, λέει η Millheiser. “Θα πρέπει όμως αφού τελειώσετε να το δοκιμάσετε, δηλαδή να το γεμίσετε με νερό, σαν ένα μπαλόνι, για να δείτε αν υπάρχει κάποια διαρροή, γιατί μπορεί το σπάσιμο να μην είναι εμφανές. Αλλά εάν έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε ένα προφυλακτικό που έχει λήξει ή τίποτα, χρησιμοποιήστε το προφυλακτικό που έχει λήξει εάν δεν έχετε άλλη πρόσβαση σε προφυλακτικά που δεν έχουν λήξει”.

Πηγή: Women’s Health

Μετάφραση, επιμέλεια Προφυλακτικά.gr

Αφήστε ένα σχόλιο