γονόρροια στο μικροσκόπιο

 

«Είναι σαν το μικρόβιο να τρέχει γρηγορότερα από την ικανότητά μας να αναπτύσσουμε ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα»

Η σεξουαλικώς μεταδιδόμενη γονόρροια αποκτά ανθεκτικότητα στα δύο τελευταία από τα αντιβιοτικά που μπορούν να την αντιμετωπίσουν – και εξαπλώνεται στην Κίνα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η γονόρροια σήμερα αντιμετωπίζεται χρησιμοποιώντας ένα κοκτέιλ δύο φαρμάκων, την αζιθρομυκίνη και την κεφτριαξόνη, αλλά τα αντιβιοτικά χάνουν την αποτελεσματικότητά τους. Στην Κίνα, σχεδόν το 19% των περιπτώσεων γονόρροιας είναι ανθεκτικές στην αζιθρομυκίνη και σχεδόν 11% στην κεφτριαξόνη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Plos Medicine. Ο τελευταίος αριθμός είναι αυτός που απασχολεί περισσότερο, λέει η Vanessa Allen, επικεφαλής της ιατρικής μικροβιολογίας στο Public Health Ontario, η οποία δε συμμετείχε στην έρευνα.

“Η κεφτριαξόνη είναι το τελευταίο φάρμακο που έχουμε για τη θεραπεία της γονόρροιας”, σύμφωνα με την Allen. “Δεν έχουμε άλλα φάρμακα διαθέσιμα μετά την κεφτριαξόνη, αυτή τη στιγμή”.

Η γονόρροια είναι μία από τις πιο συχνές σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες παγκοσμίως, με περίπου 78 εκατομμύρια περιπτώσεις κάθε χρόνο. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει μόνιμα προβλήματα υγείας, όπως η στειρότητα και ο μακροχρόνιος κοιλιακός πόνος στις γυναίκες. Οι έγκυες γυναίκες που έχουν μολυνθεί μπορούν να μεταφέρουν τη γονόρροια στο μωρό κατά τη γέννηση, προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του όπως οι μολύνσεις των ματιών. Αν το σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα εξαπλωθεί στο αίμα ή στις αρθρώσεις, μπορεί να είναι θανατηφόρο.

Σε αυτή την τελευταία μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν πάνω από 3.000 δείγματα γονόρροιας που ελήφθησαν από ασθενείς στην Κίνα μεταξύ 2013 και 2016. Το ποσοστό των δειγμάτων με το βακτήριο Ναϊσέρια της γονόρροιας που ήταν ανθεκτικά τόσο στην αζιθρομυκίνη όσο και στην κεφτριαξόνη αυξήθηκε σε 3,3% το 2016 από 1,9% το 2013. Αυτή η αύξηση του ποσοστού μπορεί να μην φαίνεται υψηλή, αλλά είναι ανησυχητική: σημαίνει ότι η αντίσταση αυξάνεται. Και αν τα μόνα δύο φάρμακα που μπορούν να αντιμετωπίσουν τη γονόρροια δεν είναι αποτελεσματικά, υπάρχει πρόβλημα.

“Είναι σαν το μικρόβιο να τρέχει γρηγορότερα από την ικανότητά μας να αναπτύσσουμε ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα”, λέει η Allen. “Ποια θα είναι η εξέλιξη αν δεν αναπτυχθούν νέα φάρμακα; Αυτό πραγματικά δεν είναι ξεκάθαρο.”

Δύο υπάρχοντα αντιβιοτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτικές λύσεις, λέει η Allen. Το ένα ονομάζεται γενταμικίνη, αλλά δεν είναι ιδανικό γιατί μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα νεφρά και την ακοή. Το άλλο είναι η μεροπενέμη, αλλά είναι στην ίδια τάξη φαρμάκων με την κεφτριαξόνη και εάν το βακτήριο είναι ανθεκτικό στην κεφτριαξόνη, πιθανότατα θα γίνει ανθεκτικό και στη μεροπενέμη. Επομένως, η πιο σημαντική γραμμή άμυνας, μέχρι να αναπτυχθεί ένα νέο αντιβιοτικό, είναι η προσπάθεια αποφυγής της νόσου χρησιμοποιώντας για παράδειγμα προφυλακτικά. (Η γονόρροια μπορεί επίσης να εξαπλωθεί μέσω του στοματικού σεξ.)

Πηγή: The Verge

Μετάφραση, επιμέλεια Προφυλακτικά.gr

Αφήστε ένα σχόλιο