Οι πιο συχνές ερωτήσεις και όλες οι απαραίτητες πληροφορίες γύρω από τα προφυλακτικά, το σεξ, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και πολλά άλλα.

Τι είναι η αντισύλληψη;

Η αντισύλληψη αναφέρεται στις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της εγκυμοσύνης. Ορισμένες μέθοδοι αντισύλληψης όπως τα προφυλακτικά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη ορισμένων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ).

Υπάρχει επίσης ένας τύπος αντισύλληψης που ονομάζεται επείγουσα αντισύλληψη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά από μη προστατευμένο σεξ, για να σας προστατεύσει από την εγκυμοσύνη. Ένας τέτοιος τύπου αντισύλληψης είναι και το γνωστό ως «το χάπι της επόμενης μέρας».

Τι είναι τα ΣΜΝ;

ΣΜΝ ή αλλιώς Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα είναι νοσήματα, τα οποία μεταδίδονται μέσω των σωματικών υγρών, όπως το αίμα, το σπέρμα, τα προσπερματικά υγρά, τα κολπικά υγρά και η πρωκτική βλέννη κατά την διάρκεια του κολπικού, πρωκτικού ή στοματικού σεξ. Τα προφυλακτικά από λατέξ λειτουργούν ως εμπόδιο, το οποίο αποτρέπει την ανταλλαγή των υγρών αυτών.

Τι μπορώ να κάνω για να προστατέψω τον εαυτό μου από τα ΣΜΝ;

Ο μόνος τρόπος να είστε 100% ασφαλής από τα ΣΜΝ και τον ιό HIV/AIDS είναι η αποφυγή όλων των σεξουαλικών δραστηριοτήτων! Εάν όμως πρόκειται να κάνετε σεξ, η σωστή και συνεχής χρήση των προφυλακτικών από λατέξ σας προστατεύει από πολλά ΣΜΝ συμπεριλαμβανομένων και του ιού HIV/AIDS. Ο,η σύντροφός σας ίσως έχει ένα ΣΜΝ και δεν το ξέρει. Η χρήση των προφυλακτικών είναι ο καλύτερος τρόπος να προστατέψετε τον εαυτό σας.

Τι είναι το προφυλακτικό;

Το προφυλακτικό είναι μια αντισυλληπτική επινόηση. Αυτό σημαίνει πως χρησιμοποιείται κατά την διάρκεια του σεξ για ν’ αποτρέψει την εγκυμοσύνη. Αλλά αντίθετα με την ορμονική αντισύλληψη (όπως το αντισυλληπτικό χάπι – χάπι ελέγχου των γεννήσεων), τα προφυλακτικά μπορούν επίσης να αποτρέψουν την διάδοση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Το προφυλακτικό είναι βασικά ένας λεπτός σωλήνας από λατέξ ή από άλλο υλικό, που ταιριάζει απόλυτα πάνω στο πέος πριν εκείνο εισχωρήσει στον κόλπο ή/και στον πρωκτό και λειτουργεί ως ένα εμπόδιο ανάμεσα στα σώματα, αποτρέποντας την ανταλλαγή υγρών (όπως τα προσπερματικά υγρά, το σπέρμα, τα κολπικά υγρά και η πρωκτική βλέννη), τα οποία μπορούν να προκαλέσουν εγκυμοσύνη ή μετάδοση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Τέλος, το προφυλακτικό είναι μέρος μιας ομάδας και μεθόδων αντισύλληψης που περιλαμβάνει επίσης τα διαφράγματα και τα γυναικεία προφυλακτικά.

Γιατί να χρησιμοποιήσω προφυλακτικό;

Χρησιμοποιήστε προφυλακτικό για να προστατέψετε τον εαυτό σας! Εκτός από την αποχή, η χρήση των λατέξ προφυλακτικών είναι η καλύτερη προστασία από τον ιό HIV και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως η βλεννόρροια, τα κονδυλώματα, ο έρπητας γεννητικών οργάνων, τα χλαμύδια, η σύφιλη, και οι ηπατίτιδες (κυρίως Β και C). Εάν χρησιμοποιούνται σταθερά και σωστά, τα προφυλακτικά παρέχουν επίσης την πιο αποτελεσματική μέθοδο έλεγχου των γεννήσεων, η οποία διατίθεται χωρίς ιατρική συνταγή.

Μπορώ να τα χρησιμοποιήσω ξανά;

Όχι, τα προφυλακτικά δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά. Τα χρησιμοποιημένα προφυλακτικά θα πρέπει ν’ απορρίπτονται με προσοχή στον σκουπιδοτενεκέ κι όχι στην τουαλέτα.

Γιατί νιώθω άβολα όταν το φοράω;

Συγγνώμη αλλά η δικαιολογία “νιώθω άβολα όταν το φοράω” δε στέκει, κατά πάσα πιθανότητα φοράτε το λάθος μέγεθος. Μετρήστε το πέος σας κι αγοράστε το κατάλληλο μέγεθος προφυλακτικού. Υπάρχει πληθώρα διαφορετικών μεγεθών, υφών, χρωμάτων, πολλές φορές και γεύσεων! Πειραματισθείτε λοιπόν!

Πώς να αποθηκεύσω τα προφυλακτικά;

Για να βελτιώσετε την διάρκεια ζωής των προφυλακτικών, βεβαιωθείτε πώς τα έχετε σ΄ ένα δροσερό, ξηρό μέρος, όπως ένα ντουλάπι με φάρμακα ή ένα κομοδίνο.

Εάν τα κρατάτε μέσα σ’ ένα ζεστό μέρος όπως το πορτοφόλι σας, το αυτοκίνητο ή την τσέπη σας υπάρχει πιθανότητα να φθαρούν γρηγορότερα.

Μπορεί το λιπαντικό να καταστρέψει τα προφυλακτικά;

Τα λιπαντικά με βάση το λάδι δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με προφυλακτικά από λατέξ ή πολυισοπρένιο.

Σε αυτά τα λάδια μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται: η βαζελίνη, οι περισσότερες λοσιόν χεριών και σώματος (ανάμεσά τους και τ’ αντηλιακά), το ελαιόλαδο, το λάδι καρύδας, το βούτυρο (γαλακτοκομικό ή με βάση τους ξηρούς καρπούς),η σαντιγί, κάποια σαμπουάν και μαλακτικά μαλλιών, κάποια σαπούνια, κρέμες ξυρίσματος, φυτικά λάδια, το λάδι canola, το ορυκτέλαιο, κρύες κρέμες, το λάδι για μωρά, το κραγιόν, οι κρέμες για τον αυνανισμό, λάδια για μασάζ και οτιδήποτε άλλο περιλαμβάνει την λέξη “λάδι”.

Χρησιμοποιείστε μόνο λιπαντικά με βάση το νερό και σε κάθε περίπτωση ελέγχετε τις συσκευασίες των προϊόντων για οδηγίες σχετικά με την χρήση τους μαζί με προφυλακτικά.

Πώς μπορώ να έχω ασφαλές σεξ στο ντους;

Ίσως φαίνεται παράλογο, αλλά το νερό στην πραγματικότητα “στεγνώνει” το δέρμα από τη φυσική του λίπανση, πράγμα το οποίο κάνει τα λιπαντικά ακόμα πιο σημαντικά απ’ ότι κανονικά είναι. Όπως το δέρμα, έτσι και το λατέξ στεγνώνει επίσης με το νερό. Για να αποτρέψεις τα μικρο σχισίματα στον κόλπο ή στον πρωκτό και το σπάσιμο των προφυλακτικών χρησιμοποίησε ένα αδιάβροχο λιπαντικό με βάση τη σιλικόνη.

Όπως με το σεξ σε “ξηρά περιβάλλοντα” η τοποθέτηση μιας σταγόνας λιπαντικού μέσα στη σπερματοδόχο κατάληξη του προφυλακτικού, θα προσθέσει στο σεξ στο ντους μεγαλύτερη ευχαρίστηση και ασφάλεια.

Κάντε αυτό και εφαρμόστε επίσης και λίγο στο/στη σύντροφό σας πριν την εισχώρηση, αφού η φυσική υγρασία θα έχει απομακρυνθεί από τα τοιχώματα του κόλπου/πρωκτού εξαιτίας του υγρού περιβάλλοντος.

Γιατί σπάνε τα προφυλακτικά;

Εάν χρησιμοποιούνται σωστά, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως τα προφυλακτικά προστατεύουν αποτελεσματικά από τα ΣΜΝ κι από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Ωστόσο, κάποιες φορές ένα προφυλακτικό μπορεί να σπάσει (κατά την διάρκεια της χρήσης του). Τι προκαλεί όμως τα προφυλακτικά να σπάσουν;

Οκτώ συχνές αιτίες που σπάει ένα προφυλακτικό
 1. Το προφυλακτικό έχει λήξει. Όλα τα προφυλακτικά έχουν ημερομηνία λήξης τυπωμένη πάνω ή μέσα στο κουτί περιτυλίγματος . Όταν ένα προφυλακτικό λήγει, ξηραίνεται και το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο αδυνατίζει και γίνεται εύθραυστο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το προφυλακτικό να σχιστεί ή να να σπάσει.
 2. To προφυλακτικό είναι υπερβολικά μικρό. Εάν το πλάτος ή το μήκος ενός προφυλακτικού είναι υπερβολικά μικρό τότε τεντώνεται πέρα από τις δυνατότητές του και γίνεται όλο και πιο ευαίσθητο σε σχισίματα. Εάν αυτό είναι το πρόβλημα τότε αγοράστε ένα προφυλακτικό μεγαλύτερου μεγέθους.
 3. Ακατάλληλη αποθήκευση των προφυλακτικών. Για να διατηρηθεί η δομική ακεραιότητα των προφυλακτικών, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει το να αποθηκεύονται σ’ ένα δροσερό, ξηρό μέρος μακριά από την ζέστη και την απευθείας έκθεση στον ήλιο. Η ζέστη μπορεί να βλάψει το υλικό του προφυλακτικού και ν’ αυξήσει τις πιθανότητες να σπάσει. Συμβουλή μας είναι να μην αποθηκεύετε τα προφυλακτικά στο πορτοφόλι σας, στο πορτ μπαγκάζ ή στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου σας. Η συνιστώμενη θερμοκρασία αποθήκευσης των προφυλακτικών είναι η θερμοκρασία δωματίου.
 4. Μη χρήση λιπαντικού. Εάν εσείς ή ο/η σύντροφός σας είστε πολύ ξηροί/ξηρές ή κάνετε πρωκτικό σεξ (κατά τη διάρκεια του οποίου δε δημιουργείται καθόλου φυσική υγρασία), είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε ένα λιπαντικό ασφαλές για προφυλακτικά (δείτε πιο πάνω). Η απουσία λιπαντικού σε συνδυασμό με την προκαλούμενη από την διείσδυσή τριβή, μπορεί να οδηγήσει στο σπάσιμο του προφυλακτικού.
 5. Χρήση λάθος λιπαντικού. Η χρήση ενός προϊόντος με βάση το λάδι, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στα προφυλακτικά και να οδηγήσει στο σπάσιμό τους. Αυτό περιλαμβάνει: λάδι για μασάζ, βαζελίνη, λάδι για μωρά και όλα τα φυτικά λάδια όπως το λάδι καρύδας. (δείτε πιο πάνω)
 6. Η χρήση πολλαπλών προφυλακτικών. Μη πιστεύετε τον μύθο! Η χρήση παραπάνω του ενός προφυλακτικών δεν προσφέρει περισσότερη προστασία. Στην πραγματικότητα, μπορεί να προκαλέσει μέχρι και το σπάσιμο του προφυλακτικού. Το να φοράτε παραπάνω από ένα προφυλακτικά θα προκαλέσει τριβή ανάμεσα στα δύο προφυλακτικά η οποία μπορεί να καταλήξει στο να σχιστούν. Αυτός ο κανόνας ισχύει, όταν χρησιμοποιείτε τόσο ένα ανδρικό όσο και ένα γυναικείο προφυλακτικό ταυτόχρονα. Μόνο ένα από τα δύο απαιτείται για την προστασία σας.
 7. Λανθασμένες τεχνικές ανοίγματος. Προσπαθήστε να ανοίξετε την συσκευασία του προφυλακτικού από την άκρη ή την γωνία και όχι από την μέση της συσκευασίας. Μη προσπαθείτε να την ανοίξετε με ψαλίδι, μαχαίρι ή με τα δόντια σας! Οι παραπάνω τεχνικές ανοίγματος μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα το σπάσιμο ή το σχίσιμο των προφυλακτικών.
 8. Μη σωστή τοποθέτησή του. Όσο και να μην το πιστεύεις, υπάρχει σωστή τοποθέτηση του ανδρικού προφυλακτικού. Το προφυλακτικό το εφαρμόζουμε μόνο εφόσον το πέος βρίσκεται σε πλήρη στύση. Καθώς το ακουμπάμε στην βάλανο, πρώτα κλείνουμε με τα δάχτυλά μας την σπερματοδόχο κύστη ώστε να μην παγιδευτεί αέρας μέσα σε αυτό και μετά το ξετυλίγουμε προς τα κάτω καλύπτοντας όλο το μήκος του πέους.

Τα λεπτά προφυλακτικά σπάνε πιο εύκολα;

Όχι. Το πάχος του προφυλακτικού δεν αντιστοιχεί απαραίτητα και σε διαφορετικά επίπεδα ασφαλείας.

Ένα πράγμα που πρέπει κανείς να θυμάται για τα υπερβολικά λεπτά προφυλακτικά είναι ότι έχουν κι αυτά ακριβώς τις ίδιες απαιτήσεις ασφαλείας όπως τα υπερβολικά παχιά προφυλακτικά (extra strong), τα προφυλακτικά με ραβδώσεις και τα προφυλακτικά που δεν είναι από λατέξ.

Αυτές οι απαιτήσεις ασφαλείας καθορίζονται από τον Παγκόσμιο οργανισμό υγείας και πραγματεύονται παράγοντες όπως:

 • Το πώς τεστάρονται τα προφυλακτικά και σε ποια εργαστήρια.
 • Από ποια υλικά μπορούν να φτιαχτούν.
 • Πόσα προφυλακτικά σε μια παρτίδα επιτρέπονται να είναι ελαττωματικά.
 • Πόσο καιρό μπορούν να μείνουν σ’ ένα ράφι.

Πώς μπορώ να μείνω ασφαλής;

Εάν ένα συγκεκριμένο προφυλακτικό έσπασε, οι πιθανότητες είναι πώς δεν ήταν το πάχος του (του τοιχώματος) υπεύθυνο γι’ αυτό αλλά το μέγεθός του ή το λιπαντικό που χρησιμοποιήσατε ή παραλείψατε να χρησιμοποιήσετε.

To προφυλακτικό έσπασε, τι κάνω;

Εάν ένα προφυλακτικό σπάσει ή γλιστρήσει και βγει κατά την διάρκεια του σεξ:

 • Προσπαθήστε να μείνετε ήρεμοι και σταματήστε το σεξ αμέσως.
 • Ίσως χρειαστεί να ψάξετε για το σπασμένο προφυλακτικό. Είναι ακόμα πάνω στο πέος ή έχει εξαφανιστεί στον κόλπο ή στον πρωκτό;

Στη συνέχεια αυτά είναι τα 2 πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε:

 1. Εγκυμοσύνη
 2. Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Μπορείτε ν’ ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές ανάλογα με το είδος της σεξουαλικής πράξης που διενεργείται.

Μια γυναίκα που κάνει κολπικό σεξ:

Θα πρέπει να πάει στο μπάνιο να ουρήσει για να απομακρυνθεί πιθανώς το σπέρμα. Ενώ κάθεται πάνω στην λεκάνη ν’ απομακρύνει τυχόν υπολείμματα του σπέρματος σφίγγοντας τους κολπικούς μύες.

Δε πρέπει να κάνει ντους ή κολπική πλύση επειδή αυτό μπορεί να προωθήσει ίχνη σπέρματος και βακτήρια ψηλά προς τον κόλπο της , πράγμα το οποίο είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη η σεξουαλικώς μεταδιδόμενη μόλυνση. Το ντους επίσης επηρεάζει τα χρήσιμα βακτήρια που προστατεύουν τον κόλπο π.χ. από την κολπίτιδα κ.α.

Θα πρέπει να πλύνει το εξωτερικό μέρος των γεννητικών της οργάνων με λίγο νερό ή ρίχνοντας ένα μπουκάλι χλιαρό νερό ενώ κάθεται στην τουαλέτα.

Ίσως χρειαστεί να πάρει άμεσα μέτρα αντισύλληψης, εάν ήδη δε χρησιμοποιεί κάποιο άλλο είδος αντισύλληψης. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα (την επόμενη ημέρα) στην περίπτωση υποψίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης (περίπτωση εγκυμοσύνης υπάρχει ακόμα και όταν δεν έχει εκσπερματώσει κάποιος μέσα σας) και μέσα στις πρώτες 72 ώρες αφότου έχει σπάσει το προφυλακτικό, αν μιλάμε για HIV ή και άλλα ΣΜΝ.

Είναι σημαντικό επίσης να κάνετε ένα τσεκ απ για την σεξουαλική σας υγεία. Αυτό θα πρέπει να γίνει 20 ημέρες αφότου έχει σπάσει το προφυλακτικό.

Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας και περιγράψτε του ακριβώς τι συνέβη και τι ενέργειες ακολουθήσατε.

Ένα άτομο που κάνει πρωκτικό σεξ:

Θα πρέπει να κάτσει πάνω στην τουαλέτα, να σκύψει μπροστά για ν’ αποβάλλει όσο το δυνατόν περισσότερο σπέρμα. Δεν πρέπει να κάνει ντους ή να πλυθεί μέσα στον πρωκτό του/της επειδή αυτό μπορεί να δημιουργήσει σχισίματα στον πρωκτό και ν’ αυξήσει την πιθανότητα σεξουαλικώς μεταδιδόμενων μολύνσεων.

Είναι σημαντικό επίσης να κάνετε ένα τσεκ απ για την σεξουαλική σας υγεία. Αυτό θα πρέπει να γίνει 20 ημέρες αφότου έχει σπάσει το προφυλακτικό.

Ένα άτομο που κάνει στοματικό σεξ:

Θα πρέπει να φτύσει όσο πιο γρήγορα γίνεται το σπέρμα ή να το καταπιεί αμέσως (ειδικά όταν είναι σίγουρο πως δεν υπάρχουν αμυχές στην στοματική κοιλότητα, ανοιχτές πληγές, χαλασμένο δόντι ή κάποιου άλλου είδους φλεγμονή στην στοματοφαρυγγική κοιλότητα) – να μη το αφήσει να μείνει στο στόμα του και να ξεπλύνει αμέσως με νερό.

Να μη βουρτσίσει τα δόντια του ή να κάνει χρήση οδοντικού νήματος και οδοντογλυφίδων για την επόμενη μια ώρα τουλάχιστον.

Έχουν ημερομηνία λήξης τα προφυλακτικά;

Ναι! Ίσως παρατηρήσετε πώς στο κουτί των προφυλακτικών στο πλάι υπάρχει ημερομηνία λήξης. Τα περισσότερα διαρκούν πέντε χρόνια μετά την ημερομηνία λήξης τους, αν και αυτό εξαρτάται κι από την μάρκα. Όσο περισσότερος καιρός περνάει μετά την ημερομηνία λήξης τους, τόσο λιγότερη επιτυχία έχουν στο να αποτρέψουν μια εγκυμοσύνη ή τα ΣΜΝ.

Εάν ανησυχείτε πώς το προφυλακτικό σας πλησιάζει προς την ημερομηνία λήξης του, το καλύτερο που έχετε να κάνετε (εκτός από το ν’ αγοράσετε ένα καινούργιο κουτί προφυλακτικά) είναι να τσεκάρετε το ίδιο το προφυλακτικό. Είναι πολύ ξηρό ή κολλώδες; Είναι δύσκαμπτο ή άκαμπτο; Υπάρχουν εμφανείς τρύπες ή σχισμές; Το πιθανότερο είναι πώς αυτά τα προφυλακτικά είτε έχουν λήξει είτε έχουν κατά κάποιο τρόπο αλλοιωθεί και δεν είναι πια ασφαλή για σεξ.

Είναι πιθανόν να είμαι αλλεργικός στα προφυλακτικά από λατέξ; Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το ίδρυμα για το άσθμα και την αλλεργία της Αμερικής υπολογίζει πώς περίπου το 4% του πληθυσμού έχει αλλεργία στο λατέξ. Η πιο κοινή αλλεργική αντίδραση είναι η αλλεργική αντίδραση εξ’ επαφής, κατά την οποία ένα εξάνθημα αναπτύσσεται σε περιοχές που έχουν έρθει σε επαφή με το λατέξ. Μπορεί επίσης να υπάρξει αντίδραση υπερευαισθησίας, η οποία μπορεί να προκαλέσει ένα διαφορετικό αριθμό συμπτωμάτων , συμπεριλαμβανομένων του φτερνίσματος, της φαγούρας, του βήχα, των κοκκινίλων, του πρηξίματος και της ενόχλησης των ματιών. Αυτά τα συμπτώματα ίσως εμφανιστούν μετά από μερικές ώρες, ή ακόμα μετά από μια ή δύο ημέρες, μετά την έκθεση στο λατέξ. Εάν πιστεύετε πώς είστε αλλεργικοί στο λατέξ, η σωστή διάγνωση είναι το πιο σημαντικό. Ο γιατρός σας ή ο αλλεργιολόγος σας θα διεξάγει τεστ για να καθορίσει εάν έχετε αλλεργική αντίδραση.

Τι είναι το δονούμενο δαχτυλίδι και πώς λειτουργεί;

Τα δονούμενα δαχτυλίδια είναι σχεδιασμένα να ενισχύσουν την διέγερση και των δύο συντρόφων με το να μεταφέρουν παλλόμενες δονήσεις κατά την διάρκεια του σεξ. Το δονούμενο δαχτυλίδι είναι φτιαγμένο από ένα μαλακό , ευλύγιστο υλικό σιλικόνης, το οποίο τοποθετείται γύρω από το ερεθισμένο πέος του άνδρα. Για τις γυναίκες το δονούμενο δαχτυλίδι προσφέρει κλειτοριδική διέγερση κατά την διάρκεια της επαφής. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν πως το δονούμενο δαχτυλίδι είναι ένας διασκεδαστικός και εύκολος τρόπος να κάνει τα πράγματα στην κρεβατοκάμαρα πιο πικάντικα, επειδή αυξάνει την ευχαρίστηση και για τους δύο συντρόφους.

Τι είναι και που βρίσκεται το σημείο G

Αν και πολλοί αμφισβητούν ακόμα και την ύπαρξή του ας δούμε μερικά πράγματα για το σημείο G.

Η ονομασία “σημείο G” προέρχεται από το σημείο Gräfenberg. Πήρε το όνομά του από έναν Γερμανό γιατρό της δεκαετίας του ’40 ο οποίος υποστήριξε ότι οι γυναίκες είχαν ένα παρόμοιο όργανο με τον προστάτη των ανδρών το οποίο μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ώστε να φθάσει η γυναίκα σε οργασμό. Παρόλα αυτά η ονομασία “σημείο G” δόθηκε μόλις τη δεκαετία του ’80.

Μία θεωρία που εξηγεί γιατί το σημείο G ήταν τόσο δύσκολο να εντοπιστεί είναι ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν η γυναίκα έχει ερεθιστεί σεξουαλικώς κάτι το οποίο ήταν δύσκολο να επιτευχθεί σε συνθήκες εργαστηρίου.

Μία άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται καν για σημείο, αλλά για μία ζώνη ικανή να προσφέρει σεξουαλική ικανοποίηση εάν ενεργοποιηθεί σωστά. Το σημείο το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν ως το σημείο G βρίσκεται στο πρόσθιο τοίχωμα του κόλπου και όταν αυτό ερεθιστεί προκαλεί πίεση σε συγκεκριμένες δομές στο εσωτερικό του σώματος δημιουργώντας μια πολύ ευχάριστη αίσθηση επηρεάζοντας και μέρος της κλειτορίδας. Η κλειτορίδα είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερη από αυτό που φαντάζονται οι περισσότεροι και περισσότερες και το μεγαλύτερο μέρος της απλώνεται στο εσωτερικό του σώματος, τυλίγοντας τον κόλπο, άρα υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει αυτό το μαγικό σημείο και απλά τρίβοντας αυτή τη ζώνη να δίνετε στην κλειτορίδα ένα πολύ πιο βαθύ μασάζ.

Πώς να βρείτε και να ερεθίσετε το σημείο G

Μπορεί η έρευνα ώστε να ανακαλυφθεί η πραγματική φύση του σημείου G να συνεχίζεται αλλά εν τω μεταξύ αυτό που ξέρουμε με βεβαιότητα είναι η απόλαυση που προσφέρεται όταν το αγγίζετε.

Αν θέλετε να εξιτάρετε τη σύντροφό σας, πρέπει να γνωρίζετε τα παρακάτω:

 • Η περιοχή που πρέπει να στοχεύσετε είναι προς την κορυφή του καναλιού του κόλπου, που σημαίνει ότι αν προσπαθούσατε να την χαρτογραφήσετε αυτή θα βρισκόταν ακριβώς από κάτω από την κοιλιά.
 • Η περιοχή είναι πιο εύκολο να βρεθεί αν η γυναίκα είναι ήδη σεξουαλικώς ερεθισμένη. Έτσι ξεκινήστε τα προκαταρκτικά σας από άλλα σημεία του σώματος με φιλά αγγίγματα ή άλλες μεθόδους και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε το χέρι σας με την παλάμη προς τα επάνω με τέτοιο τρόπο ώστε με το δείκτη σας να ψάχνετε για το σημείο G ενώ με τον αντίχειρα να συνεχίζετε να τρίβετε την κλειτορίδα.
 • Χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας ψάξτε για μια περιοχή οποία είναι λίγο πιο τραχιά. Οι περισσότεροι-ες πιστεύουν ότι αυτή είναι η περίφημη περιοχή του σημείου G. Αν δε μπορείτε να την εντοπίσετε απλά συνεχίστε να τρίβεται τη γύρω περιοχή μιας και κατά πάσα πιθανότητα από θα προσφέρει από μόνο του μια ευχάριστη αίσθηση στη σύντροφό σας.
 • Αν για κάποιο λόγο κουραστείτε υπάρχουν πάντα και εξειδικευμένοι δονητές ειδικά διαμορφωμένοι για τον ερεθισμό της συγκεκριμένης περιοχής.
 • Επικοινωνείτε με τον-την σύντροφό σας, καθοδηγήστε και καθοδηγηθείτε, μην είστε απότομοι-ες στις κινήσεις σας, σταματήστε αμέσως αν υπάρξει η παραμικρή δυσφορία, εξασκηθείτε και σε λίγο θα τα καταφέρνετε με κλειστά μάτια.
 • Φροντίστε για την υγιεινή της περιοχής, των χεριών και των τυχόν βοηθημάτων που χρησιμοποιείτε.
 • Όσοι από εσάς διαθέτετε πέος με μεγάλη κλήση τώρα είναι η ευκαιρία να το εκμεταλλευτείτε. Οι στάσεις της καουμπόισσας και της ανεστραμμένης καουμπόισσας, ανάλογα με το προς τα πού κλείνει το πέος σας, είναι ιδανικές για να απογειώσετε τη σύντροφό σας.
 • Αν τα παραπάνω δε σας αρκούν, η στάση του σεξ στα τέσσερα είναι επίσης ιδανική για να πετύχετε την περιοχή του σημείου G.

Το σημείο G είτε τελικά υπάρχει είτε όχι, είτε είναι στην πραγματικότητα μία ζώνη είτε όχι, είτε είναι μια προέκταση της κλειτορίδας είτε όχι, είναι κάτι που με λίγη εξάσκηση και υπομονή μπορεί να προσφέρει μοναδικές στιγμές σεξουαλικής απόλαυσης και απελευθέρωσης.

Τα γυναικεία και τ΄ ανδρικά προφυλακτικά παρέχουν την ίδια προστασία κατά του HIV;

Ναι. Έρευνες έχουν δείξει πως τα γυναικεία προφυλακτικά είναι τόσο αποτελεσματικά στην προστασία από τον ιό HIV όσο και τ’ ανδρικά. Τα γυναικεία προφυλακτικά είναι φτιαγμένα από νιτρίλιο, το οποίο είναι ένα αποτελεσματικό μέσο προστασίας από τον ιό HIV. Τ’ ανδρικά και τα γυναικεία προφυλακτικά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα.

Είναι ασφαλές το πρωκτικό σεξ;

Το πρωκτικό σεξ θεωρείται ότι είναι πιο ριψοκίνδυνο, τόσο από το στοματικό όσο και από το κολπικό σεξ εξαιτίας των κάπως αυξημένων πιθανοτήτων ατυχήματος λόγω της φυσικής στενότητας του περιβάλλοντος και της πιθανότητας μετάδοσης μολύνσεων.

Γιατί είναι ριψοκίνδυνο;

 • To ζήτημα είναι ο πρωκτός να κρατήσει τα περιττώματα μέσα, γι ‘αυτό και πρέπει να είναι σφιχτός. To υπερβολικό τέντωμα του, μπορεί στο μέλλον να έχει άσχημα αποτελέσματα για τα εσώρουχά σας.
 • Ο πρωκτός σε αντίθεση με τον κόλπο δεν παράγει από μόνος του φυσική λίπανση. Άρα η μη χρήση λιπαντικού αυξάνει την πιθανότητα τραυματισμών.
 • Είναι πολύ εύκολο να μολύνετε ή να μολυνθείτε κατά την διάρκεια του πρωκτικού σεξ, ακόμα κι αν δεν έχετε κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη μόλυνση, από άλλα μικρόβια.

Δεν χρειάζεται όμως ν΄ αποθαρρύνεστε. Υπάρχει η δυνατότητα να κάνετε πάντα ασφαλέστερο πρωκτικό σεξ.

Ορίστε μερικοί τρόποι για ν’ αποφύγετε αυτά τα προβλήματα.

Να είστε καθαροί και άνετοι.

Η άνεση είναι πολύ σημαντική κατά την διάρκεια του πρωκτικού σεξ. Ένα ζεστό μπάνιο θα σας βοηθήσει να καθαρίσετε τον πρωκτό σας και να χαλαρώσετε τους μύες σας, κάνοντας πιο εύκολη την διείσδυση.

Εάν είναι η πρώτη σας φορά ή απείχατε για ένα διάστημα, ποτέ να μην ξεκινάτε κατευθείαν με το πέος. Ο πρωκτός θα πρέπει να τεντωθεί αργά για ν’ αποφύγετε τον τραυματισμό. Ίσως χρειαστούν μερικές προσπάθειες μέχρι να είστε 100% έτοιμοι για μια πλήρη διείσδυση. Ξεκινήστε με ένα δάχτυλο ή με έναν μικρό πρωκτικό δονητή τα οποία έχετε επαλείψει με λιπαντικό, ώστε να κάνετε τις αρχικές σας προσπάθειες όσο πιο ευχάριστες λαο ανώδυνες.

Λιπαντικό

Ο βλεννογόνος του πρωκτού μπορεί επίσης να σχιστεί από την τριβή στο σεξ, κάνοντας πιο εύκολη την μετάδοση ασθενειών και μολύνσεων απ’ όλα τα βακτήρια που υπάρχουν καθημερινά στον πρωκτό. Σχισίματα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης μορφών καρκίνου στον πρωκτό. Συνεπώς όσο περισσότερο λιπαντικό, τόσο το καλύτερο. Ακόμα κι αν φοράτε ένα προφυλακτικό με λιπαντικό, παραμένει πάντα μια καλή ιδέα να εφαρμόσετε λίγο λιπαντικό και στην περιοχή εκεί για να βεβαιωθείτε πώς όλα θα κυλήσουν ομαλά.

Χρησιμοποιείστε προστασία

Τα προφυλακτικά είναι εξίσου σημαντικά τόσο στο πρωκτικό σεξ όσο και στο κολπικό ή και στο στο στοματικό σεξ. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που κάνουν πρωκτικό σεξ είναι επιρρεπείς σε μολύνσεις ή ΣΜΝ. O πρωκτός δεν έχει ένα στρώμα κυττάρων, που να τον βοηθάει να προστατεύεται από μολύνσεις. Η μη χρήση προφυλακτικού αυξάνει τον κίνδυνο για μολύνσεις, ακόμα κι αν ο πρωκτός φαίνεται καθαρός.

Αλλάξτε την προστασία σας

Το πέρασμα από το πρωκτικό στο κολπικό σεξ φορώντας παράλληλα το ίδιο προφυλακτικό μπορεί να θέσει την γυναίκα σε κίνδυνο για την ανάπτυξη πολλών ειδών μολύνσεων, συμπεριλαμβανομένων λοιμώξεων στην ουροδόχο κύστη, στο ουροποιητικό σύστημα, στα νεφρά και άλλες.

To πέρασμα από το πρωκτικό στο στοματικό σεξ είναι επίσης ριψοκίνδυνο. Όχι μόνο μπορεί να μεταφέρει ΣΜΝ στο στόμα σας αλλά χρειάζονται μόνο λίγα βακτήρια από έναν ελαφρώς μη καθαρό πρωκτό για να σας θέσει σε κίνδυνο για πιο σοβαρές παθήσεις.

Σταματήστε αν πονάτε!

Ίσως ακούγεται σαν κοινή λογική, αλλά μπορεί να τραυματιστείτε σοβαρά εσείς ή ο/η σύντροφός σας αν δεν υπάρχει αρκετή εμπειρία. Εάν πονάτε, ξεκουραστείτε και προσπαθήστε αργότερα – ίσως με περισσότερο λιπαντικό. Πάρτε τον χρόνο σας, εξερευνήστε το σώμα σας και το σώμα του συντρόφου σας, και περάστε όμορφα. Εξάλλου γιατί να μπαίνετε στον κόπο, εάν δεν περνάτε ωραία;

Είναι το στοματικό σεξ ασφαλές;

Ενώ το στοματικό σεξ δεν έχει τόσους κινδύνους όσο το πρωκτικό ή το κολπικό σεξ, και αυτό μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο για διάφορα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Είναι πάντα καλύτερα να χρησιμοποιείτε προστασία, ακόμα κι αν νομίζετε πως ξέρετε την σεξουαλική υγεία του συντρόφου σας. Για στοματικό σεξ σε κάποιον με πέος, το προφυλακτικό είναι η προφανής επιλογή για προστασία. Τα προφυλακτικά με γεύσεις φρούτων είναι ιδανικά για τέτοιες περιστάσεις.

Πόσο αποτελεσματική είναι ή μέθοδος του τραβήγματος;

Κάθε φορά που αναφέρεται η μέθοδος του τραβήγματος, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι πρόθυμοι να διηγηθούν είτε τις τρομακτικές τους ιστορίες είτε τις ιστορίες επιτυχίας τους. Γι’ αυτό είναι πάντα σημαντικό να θυμάστε πώς οι μαρτυρίες φίλων και γνωστών δεν είναι επιστημονικά δεδομένα.

Ενώ για κάποιους η μέθοδος αυτή μπορεί να λειτουργεί, δεν σας εγγυάται κανείς πώς θα είναι αποτελεσματική για εσάς. Στην πραγματικότητα πιθανότατα δε θα είναι.

Τι είναι η μέθοδος τραβήγματος (pull out method)

Για όσους-όσες δε γνωρίζουν, η μέθοδος τραβήγματος φαίνεται αρκετά απλή: αντί να υπάρχει προφυλακτικό το πέος βγαίνει πριν την εκσπερμάτιση. Ενώ αυτή φαίνεται η καλύτερη λύση απέναντι στη ”δυσφορία” του προφυλακτικού και στη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, η αλήθεια είναι πώς είναι δύσκολο να βασιστεί κανείς σε αυτό.

Γιατί η μέθοδος τραβήγματος δεν λειτουργεί:

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι εξαιτίας των οποίων η μέθοδος τραβήγματος δε λειτουργεί.

Ο πρώτος είναι ότι απαιτεί πολύ έλεγχο. Για τα άτομα που πάσχουν από πρόωρη εκσπερμάτιση ή είναι σεξουαλικά άπειρα η μέθοδος τραβήγματος δε λειτουργεί, επειδή πιθανόν τα άτομα αυτά δεν θα είναι ικανά να σταματήσουν εγκαίρως πριν εκσπερματώσουν.

Ο δεύτερος είναι πώς σε κάποιους ανθρώπους, απλά δεν είναι αποτελεσματική. Ένα τρίτο των ανδρών έχει προσπερματικά υγρά κατά την διάρκεια της επαφής. Εάν δεν είστε βέβαιοι για τα προσπερματικά υγρά σας, υπάρχει η πιθανότητα να παίρνετε κάποιο ρίσκο.

Ένα τρίτο πρόβλημα περιστρέφεται γύρω από τον φυσικό κύκλο μιας γυναίκας. Εκτός και αν χρησιμοποιείτε αντισυλληπτικά χάπια, είναι δύσκολο να θεωρήσουμε πως ο κύκλος σας είναι κανονικός. Ακόμα κι αν πιστεύετε πώς η περίοδός σας είναι εδώ, θα μπορούσε απλά να είναι τυχαίες κηλίδες. Υπάρχουν επιστημονικοί τρόποι να ανιχνεύσετε την γονιμότητά σας χρησιμοποιώντας ένα βασικό θερμόμετρο που βασίζεται σε απόλυτη ακρίβεια.

Αλλά το πιο σημαντικό πρόβλημα με την μέθοδο απόσυρσης είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Ακόμα κι αν ήταν 100% αποτελεσματική στο ν’ αποτρέψει την εγκυμοσύνη, ακόμα κι αν εσείς ή ο/η σύντροφός σας είστε στείροι, δεν υπάρχει καμία εγγύηση πώς ένας από εσάς δεν έχει κάποιο ΣΜΝ. Στην πραγματικότητα, πολλά ΣΜΝ δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, μόνο εάν έχετε ελεγχθεί είστε ασφαλείς (και κάποιες φορές ακόμα και τότε, καθώς κάποια ΣΜΝ αργούν να εμφανιστούν). Θα μπορούσατε να βάζετε σε κίνδυνο την δική σας υγεία ή του/της συντρόφου σας.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τα ΣΜΝ είναι μέθοδοι, όπως τα προφυλακτικά. Εάν έχετε μια μακροχρόνια σχέση κι έναν υποστηρικτικό σύντροφο, εάν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα δε σας ανησυχούν, κι αν είστε σ’ ένα σημείο της ζωής σας όπου μπορείτε ν’ αντιμετωπίσετε μια εγκυμοσύνη (συναισθηματικά, οικονομικά και σωματικά) σε περίπτωση που συμβεί, τότε η μέθοδος τραβήγματος ίσως είναι μια καλή εναλλακτική. Διαφορετικά, ίσως θα έπρεπε να σκεφτείτε έναν άλλο τρόπο.

Συμβουλές ασφαλείας για την μέθοδο τραβήγματος

Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε την μέθοδο τραβήγματος ορίστε κάποιες συμβουλές ασφαλείας.

 • Καταγράψτε τις γόνιμες ημέρες σας (συμβουλευτείτε το/την γυναικολόγο σας).
 • Να έχετε δίπλα σας προφυλακτικά για εκείνες τις φορές που είστε στις γόνιμες μέρες σας.
 • Να έχετε πρόσβαση σε μεθόδους έκτακτης αντισύλληψης σε περίπτωση ατυχημάτων, συμβαίνουν κι αυτά.
 • Επικοινωνήστε. Εάν υπάρχει περίπτωση ο κύκλος σας να έχει τελειώσει, ή να έχετε κάποιο ΣΜΝ ή μόλυνση τότε ενημερώστε τον/την σύντροφό σας. Επίσης δε βλάπτει να ελέγχεστε ανά μερικούς μήνες.
 • Εξάσκηση, εξάσκηση, εξάσκηση! Πριν ξεκινήσετε την μέθοδο τραβήγματος, εξασκηθείτε φορώντας παράλληλα προφυλακτικό για να βεβαιωθείτε πως εσείς ή ο/η σύντροφός σας αντεπεξέρχεστε στην πρόκληση. Καλή περίοδος να το κάνετε αυτό, είναι ενώ περιμένετε να βγουν τα αποτελέσματα για ΣΜΝ.
 • Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση η μέθοδος τραβήγματος να είναι ιδανική. Εάν αποφασίσετε να την συνδυάσετε με μια άλλη μορφή αντισύλληψης, όπως ένα προφυλακτικό ή κάποια μορφή ορμονικού ελέγχου των γεννήσεων, μπορείτε σχεδόν να μηδενίσετε τις πιθανότητες για απρόσμενη εγκυμοσύνη.

Να θυμάστε πως η μέθοδος τραβήγματος δεν είναι τέλεια, ούτε καν προτιμητέα, αλλά δεν είναι η μοναδική επιλογή. Εάν, παρόλα αυτά είναι η μοναδική επιλογή που έχετε, είναι καλύτερη από το τίποτα!

Μπορεί να μείνω έγκυος αν κάνω σεξ στην περίοδό μου;

Ναι μπορείτε. Υπάρχει μια πιθανότητα να μείνετε έγκυος κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, ιδιαίτερα προς το τέλος του εμμηνορροϊκού σας κύκλου. Το σεξ χωρίς προστασία αυξάνει επίσης τον κίνδυνο μόλυνσης από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ).

Μπορώ να χρησιμοποιήσω προφυλακτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Προφανώς είστε ήδη έγκυος και σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε προφυλακτικά για να προστατευτείτε από Σ.Μ.Ν., καταρχήν συγχαρητήρια για την εγκυμοσύνη και για την επιθυμία σας να κρατήσετε τον εαυτό σας, τον-την σύντροφό σας και το μωρό σας όσο το δυνατό πιο ασφαλείς.

Άσχετα αν έχετε περιστασιακές επαφές, μόνιμη μονογαμική ή μόνιμη πολυγαμική σχέση, το να χρησιμοποιείτε προφυλακτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και του μητρικού θηλασμού είναι απαραίτητο για την ασφάλειά σας.

Τι είναι τα προφυλακτικά ελεγχόμενης κλιμάκωσης;

Τα προφυλακτικά ελεγχόμενης κλιμάκωσης είναι προφυλακτικά με επάλειψη ενός ειδικού αναισθητικού, γνωστό ως βενζοκαϊνη.

Η βενζοκαΐνη είναι μια ασφαλής και δοκιμασμένη ουσία που θα βρείτε και στα προϊόντα πρωκτικών λιπαντικών. Η ουσία αυτή αδρανοποιεί τις υπερευαίσθητες περιοχές χωρίς να τις μουδιάζει (απενεργοποιεί) τελείως, ενώ μιας και ενεργοποιείται με τη θερμότητα, αρχίζει να δρα όταν η τριβή γίνει έντονη. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές προφυλακτικών αυτή η δράση μπορεί να κάνει τους άντρες να “κρατήσουν” μέχρι και πέντε λεπτά περισσότερο και όπως ξέρετε στο σεξ κάθε λεπτό μετρά.

Η χρήση της βενζοκαΐνης στο εσωτερικό των προφυλακτικών έχει επιτρέψει σε αμέτρητους άντρες να ικανοποιήσουν τους-τις συντρόφους τους για πολύ περισσότερο χρόνο απ’ ότι χωρίς αυτή στο παρελθόν. Πριν από αυτή την εφεύρεση οι άντρες έπρεπε να χρησιμοποιούν διάφορες κουραστικές μεθόδους όπως το να φέρνουν στο μυαλό τους άσχημες εικόνες, ή το να εξασκούνται στην ταντρική γιόγκα, ή να εφαρμόζουν άλλες μεθόδους όπως το να αγοράζουν ένα ξεχωριστό σπρέι και να ψεκάζουν με αυτό το πέος τους πριν βάλουν το προφυλακτικό. Λίγο πριν τη δράση όμως, όσο λιγότερα βήματα χρειάζεται να κάνουμε για να είμαστε έτοιμοι, τόσο το καλύτερο.

Τι κάνω με τα χρησιμοποιημένα προφυλακτικά;

Ποτέ μην πετάτε τα προφυλακτικά στη λεκάνη της τουαλέτας, όσο πειρασμός και να είναι, μη το κάνετε. Εσείς νομίζετε ότι έτσι θα τα ξεφορτωθήκατε για πάντα αλλά κατά πάσα πιθανότητα αυτά θα επιστρέψουν πίσω να σας κυνηγήσουν, είτε εσάς, είτε τον-τη σύντροφό σας, όταν ένας βουλωμένος σωλήνας θα οδηγήσει σε υπερχείληση. Τα προφυλακτικά από λατέξ δεν είναι βιοδιασπώμενα και δε θα εξαφανισθούν μαγικά όταν τραβήξετε το καζανάκι.

Δέστε και Πετάξτε

Μετά τον οργασμό κρατήστε το προφυλακτικό από τη βάση του και τραβηχτείτε, μπορεί να είναι δελεαστικό το να πέσετε κατευθείαν για ύπνο ή το να κάνετε οτιδήποτε άλλο, αλλά αυτή δεν είναι η στιγμή για να πετάξετε το προφυλακτικό στο πάτωμα ή απλά επάνω στα παπλώματα σεντόνια. Σηκωθείτε όρθιος-α, με προσοχή αφαιρέστε το προφυλακτικό από το πέος σας φροντίζοντας τα υγρά να παραμείνουν στην κορυφή του προφυλακτικού και δέστε έναν κόμπο στην βάση του. Ίσως το προφυλακτικό σας γλιστρά, ειδικά αν χρησιμοποιήσατε και κάποιο λιπαντικό. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα δάκτυλο για να τα καταφέρετε πιο εύκολα. Εντοπίστε ένα σκουπιδοτενεκέ ή κάδο κατά προτίμηση κάτι με καπάκι και πετάξτε το εκεί.

Προσοχή στα κατοικίδια

Εκτός από λόγους ιδιωτικότητας, ένας σκουπιδοτενεκές με καπάκι είναι απαραίτητος αν θέλετε να κρατήσετε τα κατοικίδιά σας μακριά από τα χρησιμοποιημένα σας προφυλακτικά. Η πολύ ανεπτυγμένη όσφρησή τους τους επιτρέπει να εντοπίζουν αντικείμενα όπως ταμπόν, εσώρουχα και χρησιμοποιημένα προφυλακτικά εύκολα και το να γυρίζεις σπίτι και να ανακαλύπτεις στο πάτωμα προσωπικά αντικείμενα όπως τα παραπάνω δεν είναι ότι πιο ευχάριστο.

Υποψιάζομαι ότι έχω κάποιο ΣΜΝ, τι κάνω;

Σταματήστε τις σεξουαλικές επαφές και απευθυνθείτε σε κάποιο εξειδικευμένο κέντρο όπως τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης “Checkpoint”, την τηλεφωνική γραμμή του ΚΕΕΛΠΝΟ για το AIDS στο 2107222222 , διαθέσιμη τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 09:00 με 21:00, ή σε εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό της επιλογής σας.