Με μια ματιά

  • Στοματικό σεξ σημαίνει να χρησιμοποιείς το στόμα και τη γλώσσα σου για να διεγερθεί η γεννητική ή πρωκτική περιοχή του συντρόφου σου, παρέχοντας σεξουαλική ευχαρίστηση.
  • Σε διαφορετικούς ανθρώπους αρέσει να κάνουν και να τους κάνουν στοματικό σεξ με διαφορετικούς τρόπους, γι’ αυτό αφιερώστε χρόνο για να διερευνήσετε τι απολαμβάνει ο-η σύντροφός σας.
  • Υπάρχει πολύ χαμηλός κίνδυνος μόλυνσης από HIV από το στοματικό σεξ (εκτός εάν κάποιος από εσάς έχει πληγές στα γενετικά όργανα, ή στο στόμα ή έχει αιμορραγία στα ούλα).
  • Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) όπως ο έρπης, η γονόρροια και η σύφιλη μπορούν να μεταφερθούν μέσω του στοματικού σεξ.
  • Το να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό ή στοματικό διάφραγμα θα σας βοηθήσει να προστατευτείτε από τα ΣΜΝ.
  • Μην κάνετε στοματικό σεξ, εάν κάποιος από εσάς έχει πληγές μέσα ή γύρω από το στόμα, τον κόλπο, το πέος ή τον πρωκτό ή εάν το άτομο που κάνει στοματικό σεξ έχει αιμορραγία στα ούλα. Αυτά θα μπορούσαν να είναι ένα σημάδι μόλυνσης και θα σας έθεταν σε υψηλότερο κίνδυνο μετάδοσης ΣΜΝ, συμπεριλαμβανομένου του HIV.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά ονόματα για τον στοματικό έρωτα, όμως τι ακριβώς είναι και ποια τα ρίσκα του;

Είτε σκέφτεστε να έχετε στοματική σεξουαλική επαφή για πρώτη φορά είτε απλώς θέλετε περισσότερες πληροφορίες – διαβάστε συμβουλές για το πώς μπορείτε να έχετε στοματικό σεξ με ασφάλεια και ευχαρίστηση και βρείτε απαντήσεις σε μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις.

Τι είναι το στοματικό σεξ;

Στοματικό σεξ σημαίνει να χρησιμοποιείς το στόμα και τη γλώσσα σου για να διεγερθεί η γεννητική ή πρωκτική περιοχή του συντρόφου σου, παρέχοντας σεξουαλική ευχαρίστηση.

Το στοματικό σεξ μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να ανακαλύψετε νέες απολαύσεις με τον-την σύντροφό σας, αλλά η απόφαση για το αν θέλετε να το κάνετε είναι μια πολύ προσωπική επιλογή – δεν αρέσει σε όλους-ες και δεν το δοκιμάζουν όλοι!

Όπως ισχύει για κάθε είδους σεξ, είναι σημαντικό και οι δύο άνθρωποι να είναι ενθουσιασμένοι με το να το κάνουν.

Κορυφαίες συμβουλές για στοματικό σεξ

Πολλά έχουν γραφτεί για το πώς γίνεται το καλύτερο στοματικό σεξ. Αλλά η αλήθεια είναι ότι διαφορετικά πράγματα λειτουργούν για διαφορετικούς ανθρώπους.

Υπάρχει μια πληθώρα τρόπων για να γλείψετε, να πιπιλίσετε και να διεγείρετε – διαφορετικοί άνθρωποι μπορεί να θέλουν να κάνουν και να τους κάνουν στοματικό σεξ με διαφορετικούς τρόπους. Να θυμάστε ότι μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να ανακαλύψετε τι κάνει κάποιον να αισθάνεται καλά.

Μπορεί να είστε νευρικοί πριν κάνετε στοματικό σεξ – είτε το κάνετε εσείς είτε σας το κάνουν. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συνεχίσετε να επικοινωνείτε με τον-την σύντροφό σας. Ζητήστε τους να σας πουν τι τους κάνει να αισθάνονται ωραία και ενημερώστε τους όταν κι εσείς απολαμβάνετε κάτι.

Εάν είστε χαρούμενοι και άνετοι με το άτομο με το οποίο είστε μαζί, τότε το στοματικό σεξ μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πλησιάσετε σωματικά και να μάθετε τι διεγείρει ερωτικά τον καθένα σας. Αλλά θυμηθείτε ότι μπορείτε να το παγώσετε ή να το σταματήσετε σε οποιοδήποτε σημείο θέλετε και το ίδιο ισχύει και για τον-την σύντροφό σας. Ακριβώς επειδή ξεκινήσατε κάτι δεν σημαίνει ότι πρέπει να το συνεχίσετε – η διακοπή είναι στην πραγματικότητα πολύ φυσιολογική.

Πώς κάνετε στοματικό σεξ στον άντρα

Μπορείτε να ξεκινήσετε το στοματικό σεξ σε έναν άνδρα είτε το πέος του είναι σε στύση είτε όχι. Μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε το χέρι σας για να τον αγγίξετε πριν ξεκινήσετε, ώστε να βοηθήσετε να ενισχυθεί η αίσθηση του στοματικού σεξ.

Εάν δεν είστε σίγουροι πόσο βαθειά θέλετε να διεισδύσει στο στόμα σας, χρησιμοποιήστε τον αντίχειρα και το δείκτη σας για να κάνετε ένα δαχτυλίδι γύρω από το πέος του, σταματώντας το όσο βαθειά θέλετε να πάει. Μπορείτε να συνεχίσετε να κινείτε τα δάχτυλά σας αργά προς τα κάτω μέχρι να φτάσετε στο σημείο όπου το αισθάνεστε αρκετά βαθιά μέσα στο στόμα σας.

Πολλοί άντρες βρίσκουν το στοματικό σεξ ιδιαίτερα ερεθιστικό, οπότε ξεκινήστε απαλά και αργά και σταδιακά ανεβάστε ρυθμό. Μπορείτε να πειραματιστείτε με διαφορετικές κινήσεις της γλώσσας, του στόματος και του κεφαλιού για να δείτε τι λειτουργεί καλύτερα (αλλά ποτέ μην χρησιμοποιείτε τα δόντια σας εκτός αν σας ζητηθεί!).

Ακόμα κι αν αποφασίσετε να κάνετε σε έναν άντρα στοματικό σεξ, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τον αφήσετε να εκσπερματώσει στο στόμα σας – η επιλογή είναι δική σας. Φυσικά, εάν φορά προφυλακτικό, αυτό δεν θα είναι ζήτημα και αυτό σημαίνει ότι και οι δύο θα προστατεύεστε από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Επίσης το για πόση ώρα θα συνεχίζετε, εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς.

Πώς κάνετε στοματικό σεξ σε γυναίκα

Συνήθως είναι καλή ιδέα να περάσετε λίγο χρόνο φιλώντας και αγγίζοντας πριν ξεκινήσετε να κάνετε στοματικό σεξ σε μια γυναίκα. Πάρτε το χρόνο σας για να εξερευνήσετε πρώτα την περιοχή ψηλά στους μηρούς και στη συνέχεια γύρω από τον κόλπο της, ώστε να τη βοηθήσετε να ερεθιστεί.

Το πιο ευαίσθητο μέρος του κόλπου για μια γυναίκα είναι η κλειτορίδα, η οποία έχει περισσότερες από 8.000 νευρικές απολήξεις. Όμως ολόκληρη η περιοχή της πυέλου είναι πολύ ευαίσθητη. Χωρίστε απαλά τα εξωτερικά χείλη του κόλπου και αναζητήστε το άνοιγμα του κόλπου και την καλυμμένη κλειτορίδα ακριβώς πάνω από αυτό.

Ξεκινήστε απαλά χρησιμοποιώντας μια χαλαρή γλώσσα για να κάνετε αργές κινήσεις και σταδιακά ανεβάστε ρυθμό με ταχύτερες κινήσεις με μια πιο σταθερή “μυτερή” γλώσσα. Μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε διαφορετικά μοτίβα (κινήσεις) με τη γλώσσα σας και να δοκιμάσετε διαφορετικούς ρυθμούς, μαθαίνοντας από την σύντροφό σας τι απολαμβάνει περισσότερο.

Πώς κάνετε στοματικό-πρωκτικό σεξ (rimming);

Το στοματικό σεξ στον πρωκτό του-της συντρόφου σας (γνωστό ως analingus ή rimming) μπορεί να αποτελεί μέρος οποιασδήποτε σεξουαλικής σχέσης, γκέι, μπάι ή στρέιτ.

Εάν ανησυχείτε για την υγιεινή, ζητήστε από τον-την σύντροφό σας να πλυθεί πρώτα. Θα μπορούσατε επίσης να κάνετε πρώτα ένα μπάνιο μαζί ως μέρος των προκαταρκτικών.

Μπορείτε να ξεκινήσετε φιλώντας απαλά και χαϊδεύοντας την περιοχή γύρω από τον πρωκτό, συμπεριλαμβανομένου του περινέου (της περιοχής του δέρματος μεταξύ των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού). Στη συνέχεια, μπορείτε να προχωρήσετε προς τον πρωκτό περιστρέφοντας τη γλώσσα σας γύρω από την εξωτερική περιοχή του και τέλος εισάγοντας τη γλώσσα σας.

Μπορείτε να δοκιμάσετε το γλείψιμο, το πιπίλισμα και τα απαλά χτυπήματα με τη γλώσσα – λαμβάνοντας συμβουλές/οδηγίες από τον-την σύντροφό σας ως προς το τι απολαμβάνουν καλύτερα.

Εάν το κάνετε σε μια γυναίκα, μην πηγαίνετε από τον πρωκτό στον κόλπο, καθώς αυτό μπορεί να μεταφέρει βακτήρια και να προκαλέσει λοίμωξη.

Μπορώ να κολλήσω τον ιό HIV και άλλα ΣΜΝ από στοματικό σεξ;

Ο κίνδυνος μετάδοσης του HIV μέσω του στοματικού σεξ είναι πολύ χαμηλός. Οι κύριοι κίνδυνοι προκύπτουν εάν το άτομο που λαμβάνει στοματικό σεξ έχει ΣΜΝ ή πληγές στην περιοχή των γεννητικών του οργάνων ή εάν το άτομο που κάνει στοματικό σεξ έχει πληγές στο στόμα ή αιμορραγία των ούλων.

Ωστόσο, ΣΜΝ όπως ο έρπης, η γονόρροια και η σύφιλη, μπορεί να μεταφερθούν μέσω του στοματικού σεξ. Και ορισμένες μολύνσεις που προκαλούνται από βακτηρίδια ή ιούς μπορεί επίσης να μεταφερθούν μέσω του στοματικού-πρωκτικού σεξ, όπως η ηπατίτιδα Α ή το E.coli.

Οι λοιμώξεις μπορούν να μεταφερθούν μέσω στοματικού σεξ, ακόμη κι αν δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα της λοίμωξης (όπως πληγές). Σίγουρα θα πρέπει να αποφύγετε το στοματικό σεξ, εάν κάποιος-α από εσάς έχει πληγές γύρω από το στόμα, τον κόλπο, το πέος ή τον πρωκτό. Αυτά θα μπορούσαν να είναι σημάδι μιας λοίμωξης, οπότε να τα ελέγξετε σε έναν εξειδικευμένο ιατρό.

Χρησιμοποιώντας ένα προφυλακτικό ή στοματικό διάφραγμα (ένα λεπτό, μαλακό πλαστικό που καλύπτει τον κόλπο ή τον πρωκτό) θα σας προστατεύσει από τα περισσότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Εάν δεν έχετε στοματικό διάφραγμα, μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε ένα αποτελεσματικό διάφραγμα μόνοι σας κόβοντας ένα προφυλακτικό κατά μήκος από κάτω προς τα πάνω σχηματίζοντας ένα κομμάτι υλικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν στοματικό διάφραγμα.

Το να γνωρίζετε ότι έχετε την έξτρα προστασία που σας παρέχει ένα προφυλακτικό μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο απελευθερωμένοι-ες και με λιγότερες αναστολές στο στοματικό σεξ.

Η συζήτηση με τον-την σύντροφό σας σχετικά με την προστασία προτού ξεκινήσετε να κάνετε στοματικό σεξ θα βοηθήσει τα πράγματα να πάνε πιο ομαλά. Αυτό μπορεί να σας προκαλέσει ντροπή, αλλά είναι σημαντικό μέρος του να κάνετε σεξ – κι αν βρίσκετε πολύ δύσκολο το να συζητήσετε τότε αυτό είναι ένα σημάδι ότι δεν είστε έτοιμοι να αρχίσετε το στοματικό σεξ ακόμα.

Πρέπει να κάνω στοματικό σεξ;

Είναι μια μεγάλη απόφαση το να αρχίσετε να κάνετε στοματικό σεξ και είναι σημαντικό εσείς και ο-η σύντροφός να είστε έτοιμοι να αρχίσετε την εξερεύνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Είτε κάνετε εσείς είτε σας κάνουν στοματικό σεξ, κανείς δεν πρέπει να το κάνει επειδή αισθάνεται υποχρεωμένος.

Ατάκες όπως «αυτό δεν σημαίνει ότι είχαμε πραγματικό σεξ – θα είσαι ακόμα παρθένα», ή «αν δεν θέλεις σεξ τότε πρέπει τουλάχιστον να μου κάνεις στοματικό», ή «δεν είναι τόσο επικίνδυνο όσο η συνουσία», όλα υποδηλώνουν πίεση και εξαναγκασμό. Θυμηθείτε ότι το στοματικό σεξ πρέπει να είναι διασκεδαστικό και για τους δυο σας. Αν ένα άτομα το κάνει επειδή αισθάνεται πίεση, αυτό μπορεί να χαλάσει όλη την εμπειρία.

Το να αποφασίσεις αν θα κάνεις στοματικό σεξ είναι κάτι πολύ προσωπικό. Τα βασικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι εάν αισθάνεστε καλά κι αν και εσείς και ο-η σύντροφός σας είστε κι οι δύο σίγουροι.

Πηγή: AVERT