Με μια ματιά

 • Το πρωκτικό σεξ το απολαμβάνουν πολλοί άνθρωποι – στρέιτ, γκέι και μπαϊσέξουαλ.
 • Το χωρίς προστασία πρωκτικό σεξ φέρει υψηλότερο κίνδυνο για τον ιό HIV κι άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) απ’ ότι πολλές άλλες σεξουαλικές δραστηριότητες. Η σωστή χρήση του προφυλακτικού θα σας βοηθήσει να προστατευτείτε εσείς και ο-η σύντροφός σας.
 • Χρησιμοποιήστε πολύ λιπαντικό! Αλλά χρησιμοποιείτε μόνο λιπαντικά με βάση το νερό τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα για σεξουαλικές επαφές. Τα λιπαντικά με βάση το λάδι μπορούν να προκαλέσουν σπάσιμο των προφυλακτικών.
 • Ξεκινώντας αργά με την εξερεύνηση της περιοχής του πρωκτού και χρησιμοποιώντας μικρότερα αντικείμενα, όπως τα δάχτυλα και τα σεξουαλικά παιχνίδια, θα αυξηθεί η ευχαρίστηση και θα αποφευχθεί ο πόνος.
 • Εάν κάνετε στοματικό ή κολπικό σεξ αμέσως μετά το πρωκτικό σεξ, χρησιμοποιείστε ένα νέο προφυλακτικό για να αποφύγετε την επιμόλυνση από τη μία περιοχή στην άλλη.

Πρωκτικό σεξ είναι οποιοσδήποτε τύπος σεξουαλικής δραστηριότητας που περιλαμβάνει την πρωκτική περιοχή και πολλοί άνθρωποι, είτε είναι στρέιτ, είτε γκέι, είτε μπαϊσέξουαλ, το απολαμβάνουν. Είτε σκέφτεστε να κάνετε πρωκτικό σεξ για πρώτη φορά, είτε απλά θέλετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς να παραμείνετε ασφαλείς και να το απολαύσετε, αυτή η σελίδα θα σας βοηθήσει να βρείτε απαντήσεις στις ερωτήσεις σας.

Τι είναι το πρωκτικό σεξ;

Συχνά όταν οι άνθρωποι σκέφτονται το πρωκτικό σεξ, φέρνουν στο μυαλό τους το πέος ενός άνδρα να εισέρχεται στον πρωκτό. Εντούτοις, πρωκτικό σεξ μπορεί να έχουμε κι όταν τα δάχτυλα ή σεξουαλικά παιχνίδια διαπερνούν τον πρωκτό ή χρησιμοποιείται η γλώσσα για να διεγείρει τον πρωκτό (rimming). Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το στοματικό πρωκτικό σεξ στην σελίδα μας “Πώς να κάνετε στοματικό σεξ”.
Οποιοσδήποτε και οποιαδήποτε μπορεί να απολαύσει το πρωκτικό σεξ, είτε είναι άντρας, γυναίκα, γκέι, μπαϊσέξουαλ, λεσβία ή στρέιτ, κι είτε το κάνει είτε το δέχεται.

Πώς να κάνετε πρωκτικό σεξ

Μπορεί να αισθανθείτε περίεργα όταν αρχίζετε να εξερευνάτε την περιοχή του πρωκτού κατά τη διάρκεια του σεξ, οπότε ξεκινήστε σιγά-σιγά με επαφή και χαϊδεύοντας για να εξοικειωθείτε με την ιδέα. Εάν δεν σας αρέσει, μια καλή ιδέα είναι να μιλήσετε με τον-την σύντροφό σας και να εξηγήσετε ότι το πρωκτικό σεξ δεν είναι για εσάς. Ενώ πολλοί άνθρωποι το απολαμβάνουν, πολλοί άλλοι θα προτιμούσαν να το αφήσουν έξω από τις σεξουαλικές τους δραστηριότητες.

Αν αποφασίσετε να κάνετε πρωκτικό σεξ με διείσδυση, κάντε το χωρίς βιασύνη και να επικοινωνείτε με τον-την σύντροφό σας. Αν κάνετε εσείς σε κάποιον-α πρωκτικό σεξ, χρησιμοποιήστε άφθονο λιπαντικό, ξεκινήστε διεισδύοντας ελάχιστα και στη συνέχεια τραβηχτείτε εντελώς έξω. Όταν ο-η σύντροφός σας είναι έτοιμος-η, διεισδύστε λίγο περισσότερο και τραβηχτείτε ξανά έξω. Συνεχίστε με αυτόν τον τρόπο έως ότου το πέος σας είναι πλήρως μέσα – αλλά να είστε έτοιμοι να σταματήσετε ανά πάσα στιγμή αν το άλλο άτομο νιώσει άβολα ή πόνο.

Το πρωκτικό σεξ μπορεί να είναι διεγερτικό και ευχάριστο τόσο για το άτομο που το κάνει όσο και για το άτομο που το δέχεται – αλλά μπορεί επίσης να πάρει λίγο χρόνο για να συνηθίσετε την αίσθηση του. Αν δεν πάει τέλεια την πρώτη φορά, μπορείτε πάντα να προσπαθήσετε ξανά όταν θα έχετε κι οι δύο τη διάθεση να το κάνετε. Θυμηθείτε ότι μπορείτε να το σταματήσετε για λίγο ή να το διακόψετε σε οποιοδήποτε σημείο θέλετε. Επειδή έχετε ξεκινήσει κάτι αυτό δεν σημαίνει ότι είστε υποχρεωμένοι να το συνεχίσετε – η διακοπή είναι στην πραγματικότητα πολύ φυσιολογική.

Πρωκτικό σεξ και ασφάλεια από HIV και ΣΜΝ

Όταν κάνετε πρωκτικό σεξ, είτε είστε άνδρας είτε γυναίκα, στρέιτ ή γκέι, είναι σημαντικό να προστατεύεστε από τον κίνδυνο των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ), συμπεριλαμβανομένου του HIV.

Οι ιστοί του πρωκτού είναι λεπτοί και μπορεί εύκολα να τραυματιστούν, γεγονός που τον καθιστά πιο ευάλωτο σε μόλυνση. Αυτό σημαίνει ότι εάν είστε ο-η σύντροφος που δέχεται το πρωκτικό σεξ, έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο για ΣΜΝ και HIV στο πρωκτικό σεξ χωρίς προστασία από πολλά άλλα είδη σεξουαλικής δραστηριότητας.

Ενώ ο κίνδυνος είναι μικρότερος για τον σύντροφο που κάνει σε κάποιον-α πρωκτικό σεξ (που διεισδύει), ο HIV μπορεί και πάλι να εισέλθει μέσω του ανοίγματος στην κορυφή του πέους (ουρήθρα), ή μέσω κάποιου κοψίματος, γρατζουνιών και πληγών στο πέος.

Τα ΣΜΝ που μπορούν να μεταδοθούν κατά τη διάρκεια του πρωκτικού σεξ περιλαμβάνουν:

 • HIV
 • Χλαμύδια
 • Έρπη γεννητικών οργάνων
 • Κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων
 • Γονόρροια
 • Σύφιλη

Η χρήση προστασίας κατά το πρωκτικό σεξ είναι σημαντική για τη μείωση του κινδύνου από ΣΜΝ. Για το σεξ με διείσδυση, σιγουρευτείτε ότι χρησιμοποιείτε προφυλακτικό και αρκετό λιπαντικό – μερικοί άνθρωποι αισθάνονται πιο ασφαλείς χρησιμοποιώντας ενισχυμένα προφυλακτικά για το πρωκτικό σεξ, ενώ τα στοματικά διαφράγματα προσφέρουν επίσης καλή προστασία για το rimming (στοματικό πρωκτικό σεξ).

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε ένα αντρικό είτε ένα γυναικείο προφυλακτικό για το πρωκτικό σεξ, ανάλογα με την προτίμησή σας. Το γυναικείο προφυλακτικό εισάγεται στον πρωκτό πριν από το σεξ, ακριβώς όπως θα γινόταν με τον κόλπο.

Είναι καλή ιδέα να τοποθετείτε προφυλακτικά σε οποιαδήποτε παιχνίδια για το σεξ χρησιμοποιείτε στο πρωκτικό σεξ, φροντίζοντας να τα αντικαθιστάτε με καινούρια κάθε φορά που θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε και στον κόλπο. Αυτό πρέπει να το ακολουθείτε, κάθε φορά, καθώς το υλικό κατασκευής ορισμένων παιχνιδιών για το σεξ μπορεί να φιλοξενήσει βακτήρια και μολύνσεις ακόμη και μετά τον καθαρισμό του (αν κι όχι τον ιό HIV).

Εάν είχατε απροστάτευτο πρωκτικό σεξ και ανησυχείτε για πιθανή μόλυνση από τον ιό HIV, επισκεφθείτε αμέσως τον-την επαγγελματία υγείας σας ή απευθυνθείτε σε κάποιο εξειδικευμένο κέντρο όπως τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint.

Αγάπα τη λίπανση

Σε αντίθεση με τον κόλπο, ο πρωκτός δεν παράγει τη δική του λίπανση, οπότε είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε ένα καλό προϊόν για να βοηθήσετε το πέος ή το σεξουαλικό παιχνίδι να κινηθεί ελεύθερα και να αποφευχθούν τραυματισμοί στο εσωτερικό του πρωκτού.

Μη χρησιμοποιείτε το σπέρμα του συντρόφου σας ως λιπαντικό. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα λιπαντικό με βάση το νερό το οποίο έχει σχεδιαστεί ειδικά για τις σεξουαλικές επαφές. Λιπαντικά με βάση το λάδι (όπως λοσιόν και ενυδατικές κρέμες) μπορεί να αποδυναμώσουν τα προφυλακτικά και να τα κάνουν πιο πιθανό να σπάσουν.

Είναι το πρωκτικό σεξ επώδυνο;

Για πολλούς ανθρώπους το πρωκτικό σεξ είναι ένα ευχάριστο μέρος της σεξουαλικής ζωής τους. Ωστόσο, είτε είστε άνδρας είτε γυναίκα, το πρωκτικό σεξ με διείσδυση μπορεί να είναι δυσάρεστο ή ακόμα και επώδυνο αν υπάρξει βιασύνη, ειδικά αν είναι η πρώτη σας φορά.

Ευτυχώς, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον ενδεχόμενο πόνο. Αυτά περιλαμβάνουν το να μη βιάζεστε, το να χρησιμοποιείτε μικρότερα αντικείμενα όπως τα δάχτυλα ή τα σεξουαλικά παιχνίδια μέχρι να φτάσετε στη διείσδυση του πέους και τη χρήση αρκετού λιπαντικού με βάση το νερό.

Η συνεχής επικοινωνία καθώς προχωράτε είναι ο καλύτερος τρόπος να σιγουρευτείτε ότι και οι δύο απολαμβάνετε το πρωκτικό σεξ. Εάν σε οποιαδήποτε στιγμή αισθανθείτε έντονο πόνο τότε θα πρέπει να σταματήσετε αμέσως.

Γκέι άνδρες και πρωκτικό σεξ

Οι γκέι άντρες μπορούν να απολαύσουν μια σειρά από διαφορετικές σεξουαλικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου του στοματικού σεξ, των φιλιών και της επαφής μεταξύ τους, καθώς και του διεισδυτικού πρωκτικού σεξ. Το να είστε όμως γκέι δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε πρωκτικό σεξ – εσείς αποφασίζετε τι απολαμβάνετε.

Πολλοί άντρες προτιμούν επίσης τον ερεθισμό του προστάτη τους. Ο προστάτης είναι ένας αδένας μεγέθους καρυδιού που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στην διέγερση (συνήθως απαλή διέγερση με δάχτυλα μέσω του πρωκτού). Ωστόσο, υπάρχουν πολλά αιμοφόρα αγγεία μέσα και γύρω από τον προστάτη και μπορεί να μελανιάσει αν τον χειριστείτε με βιαιότητα, γι ‘αυτό πάντα να τον μεταχειρίζεστε απαλά και να χρησιμοποιείτε αρκετό λιπαντικό.

Ασφάλεια για γυναίκες που κάνουν πρωκτικό σεξ

Προσέξτε να μην χρησιμοποιήσετε για να ερεθίσετε τον πρωκτό μιας γυναίκας το ίδιο δάκτυλο που χρησιμοποιήσατε για να αγγίξετε τον κόλπο της. Αυτό γιατί θα μπορούσατε να μεταφέρετε μικρές ποσότητες περιττωμάτων στον κόλπο που μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, όπως κυστίτιδα.

Το ίδιο ισχύει και για τη χρήση ενός δακτύλου για τον ερεθισμό του πρωκτού και στη συνέχεια την τοποθέτησή του στο στόμα, καθώς αυτό μπορεί να μεταδώσει ΣΜΝ όπως ηπατίτιδα και σιγκέλλωση.

Εάν κάνετε πρωκτικό σεξ και στη συνέχεια θέλετε να προχωρήσετε σε κολπικό ή στοματικό σεξ θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα καινούριο προφυλακτικό, για να αποτρέψετε αυτές τις μολύνσεις. Το ίδιο ισχύει κι αν χρησιμοποιείτε σεξουαλικά παιχνίδια.

Από τεχνική άποψη, δεν είναι δυνατόν να μείνετε έγκυος από το πρωκτικό σεξ καθώς δεν υπάρχει τρόπος για να φτάσει το σπέρμα από τον ορθό στον κόλπο. Να γνωρίζετε όμως ότι υπάρχει μια μικρή πιθανότητα διαρροής σπέρματος που μπορεί να στάξει στον κόλπο μετά το πρωκτικό σεξ. Η χρήση προφυλακτικού είναι ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι είστε πάντα προστατευμένοι από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Πρέπει να κάνω πρωκτικό σεξ;

Όπως και με κάθε είδος σεξ, είναι σημαντικό κι οι δύο άνθρωποι να είναι ενθουσιασμένοι με το πρωκτικό σεξ και κανείς να μην ισθάνεται πιεσμένος ή αναγκασμένος να κάνει κάτι που δεν θέλει να κάνει.

Συζητήστε με τον-την σύντροφό σας σχετικά με το θέμα της προφύλαξης πριν ξεκινήσετε να κάνετε πρωκτικό σεξ για να βοηθήσετε τα πράγματα να πάνε πιο ομαλά. Θυμηθείτε, ότι το να κάνετε πρωκτικό σεξ χωρίς προφυλάξεις σε βάζει εσάς και τον-την σύντροφό σας σε υψηλότερο κίνδυνο να κολλήσετε τον ιό HIV και άλλα ΣΜΝ, όπως η ηπατίτιδα Α και η σιγκέλλωση, σε σχέση με άλλες σεξουαλικές δραστηριότητες. Η ασφάλειά σας θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο χαλαροί και να κάνετε το σεξ πιο ευχάριστο.

Η απόφαση για το αν θα κάνετε πρωκτικό σεξ είναι ένα πολύ προσωπικό θέμα. Τα βασικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι εάν αισθάνεστε καλά και θέλετε να το δοκιμάσετε κι αν εσείς κι ο-η σύντροφός σας είστε κι οι δύο σίγουροι γι’ αυτό.

Πηγή: AVERT