Με μια ματιά

  • Κατά τη διάρκεια του κολπικού σεξ το πέος εισέρχεται στον κόλπο.
  • Τα προκαταρκτικά είναι σημαντικά. Προκαλούν και στους δυο σας σεξουαλική διέγερση και σας προετοιμάζουν για σεξ με διείσδυση. Κάνουν το κολπικό σεξ πιο ευχάριστο και απολαυστικό και για τους δύο συντρόφους.
  • Το κολπικό σεξ χωρίς τη χρήση προφυλακτικού θέτει εσάς και το-τη σύντροφό σας σε κίνδυνο ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, μετάδοσης HIV και άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ).
  • Τοποθετήστε ένα προφυλακτικό σε ένα πλήρως ερεθισμένο πέος πριν αγγίξει ή εισέλθει στον κόλπο.
  • Η συζήτηση για το πως να απολαύσετε ένα ασφαλές σεξ είναι σημαντικό μέρος του σεξ.

Το κολπικό σεξ μπορεί να είναι πολύ απολαυστικό κι ευχάριστο, αλλά είναι επίσης φυσιολογικό να έχετε ερωτήσεις και ανησυχίες. Ίσως σκέφτεστε να κάνετε σεξ για πρώτη φορά και δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε; Ή ίσως θέλετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς να το κάνετε πιο ευχάριστο και ασφαλές;

Όποια και αν είναι η κατάστασή σας, εδώ θα βρείτε απαντήσεις σε μερικές από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις σχετικά με το κολπικό σεξ.

Τι είναι το κολπικό σεξ

Κατά τη διάρκεια του κολπικού σεξ (επίσης γνωστό ως διεισδυτικό κολπικό σεξ, σεξουαλική επαφή ή απλά σεξ) το πέος εισέρχεται στον κόλπο.

Πώς κάνετε κολπικό σεξ

Δεν υπάρχει σωστός τρόπος να κάνετε κολπικό σεξ, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε πριν το κάνετε.

Είναι σημαντικό κι οι δύο άνθρωποι να είναι ενθουσιασμένοι με το σεξ και κανείς να μην αισθάνεται πιεσμένος ή αναγκασμένος να κάνει τίποτα που δεν θέλει να κάνει. Ρωτώντας τον-την σύντροφό σας και συνεχίζοντας να επικοινωνείτε καθώς προχωράτε είναι ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι έχετε τη συγκατάθεσή του-της. Αυτό θα βοηθήσει επίσης να κάνετε την εμπειρία πιο ευχάριστη και για τους δυο σας.

Το κολπικό σεξ λειτουργεί καλύτερα όταν κι οι δύο σύντροφοι είναι ερεθισμένοι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα προκαταρκτικά είναι τόσο σημαντικά.

Τι είναι τα προκαταρκτικά

Ο ρόλος των προκαταρκτικών είναι να ερεθίσουν και τους δύο συντρόφους ερωτικά ώστε να τους προετοιμάσουν για σεξ με διείσδυση, και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων φιλιά, χάδια, άγγιγμα και τρίψιμο. Επίσης μερικές φορές οι άνθρωποι κάνουν στοματικό σεξ ως μέρος των προκαταρκτικών παιχνιδιών. Όσο περισσότερο ερεθισμένοι είστε και οι δυο σας τόσο πιο πιθανό το σεξ να είναι ευχάριστο και απολαυστικό.

Συχνά θα ξέρετε ότι έχετε ερεθιστεί από ορισμένα φυσικά σημάδια:

  • για τις γυναίκες, ο κόλπος αρχίζει να υγραίνει
  • οι άνδρες έχουν στύση, που σημαίνει ότι το πέος τους θα μεγαλώσει και θα σκληρύνει

Τα προκαταρκτικά πρέπει να είναι ευχάριστα και για τους δύο συντρόφους και μπορείτε να επιλέξετε να μην προχωρήσετε πιο πέρα από αυτό το στάδιο. Πολλά ζευγάρια απολαμβάνουν να κάνουν προκαταρκτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα της σχέσης τους πριν προχωρήσουν στο να κάνουν κολπικό σεξ.

Εάν είστε κι οι δύο έτοιμοι να κάνετε κολπικό σεξ, η διέγερση που δημιουργείται μέσω των προκαταρκτικών θα βοηθήσει το πέος να εισέλθει στον κόλπο πιο εύκολα.

Πότε πρέπει να βάλω προφυλακτικό;

Όταν είστε και οι δύο ερεθισμένοι και έτοιμοι να κάνετε σεξ μπορείτε να βάλετε ένα αντρικό προφυλακτικό. Αυτό μπορεί να γίνει από εσάς ή τον-την σύντροφό σας. Μπορείτε να βάλετε προφυλακτικό μόνο σε ένα πέος σε στύση και πρέπει να το κάνετε αυτό πριν το πέος αγγίξει ή εισέλθει στον κόλπο.

Εάν χρησιμοποιείτε ένα γυναικείο προφυλακτικό, μπορείτε να το βάλετε μέχρι και οκτώ ώρες πριν το σεξ.

Πώς βάζετε το πέος μέσα στον κόλπο

Όταν είστε έτοιμοι, βοηθάει αν ένας από τους δυο σας χρησιμοποιήσει το χέρι του για να καθοδηγήσει απαλά το πέος μέσα στον κόλπο. Πάρτε το χρόνο σας, και μην ανησυχήσετε αν χρειαστεί μερικές προσπάθειες για να το καθοδηγήσετε σωστά – αυτό είναι πολύ φυσιολογικό, ειδικά όσο εξοικειώνεστε ο ένας με το σώμα του άλλου.

Μόλις το πέος είναι μέσα, μπορείτε να μετακινείτε τα σώματά σας έτσι ώστε το πέος να σπρώχνει μέσα στον κόλπο και στη συνέχεια να τραβιέται ένα μέρος του έξω ξανά. Κάνετε ό, τι σας έρχεται φυσικά και σας κάνει να αισθάνεστε καλά – οι αργές κι απαλές κινήσεις είναι ένας καλός τρόπος να ξεκινήσετε, έτσι ώστε να βεβαιωθείτε ότι είστε και οι δύο άνετα.

Θυμηθείτε ότι μπορείτε να το σταματήσετε για λίγο ή να το διακόψετε σε οποιοδήποτε σημείο θέλετε, το ίδιο ισχύει για τον-την σύντροφό σας. Επειδή έχετε ξεκινήσει κάτι αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσετε – το να διακόψετε είναι στην πραγματικότητα πολύ φυσιολογικό. Αν δεν αισθάνεστε άνετα με αυτό που κάνετε, έχετε το δικαίωμα να σταματήσετε! Αν ο-η σύντροφός σας θέλει να σταματήσει να σέβεστε τις επιθυμίες του.

Θα πονέσει; Η γυναίκα θα αιμορραγεί;

Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να συνηθίσετε την αίσθηση του σεξ και μερικές γυναίκες μπορεί να το βρουν λίγο άβολο ή επώδυνο στην αρχή. Ωστόσο, ο πόνος δεν πρέπει να είναι έντονος κι εάν σε οποιαδήποτε στιγμή γίνει οξύς τότε πρέπει να σταματήσετε. Το να παίρνετε τα πράγματα αργά, το να βεβαιωθείτε ότι η γυναίκα είναι πλήρως ερεθισμένη καθώς κι η χρήση ενός καλού λιπαντικού με βάση το νερό (λιπαντικά με βάση το λάδι όπως λάδια μασάζ ή βαζελίνη μπορεί να κάνουν το προφυλακτικό να σπάσει) μπορούν να βοηθήσουν τη διείσδυση να γίνει πιο άνετα.

Εάν είναι η πρώτη φορά που κάνει σεξ μια γυναίκα, μπορεί να αιμορραγήσει λίγο. Αυτό γενικά δεν πρέπει να προκαλέσει ανησυχία.

Αν κι είναι απολύτως φυσιολογικό να αιμορραγήσετε την πρώτη φορά που θα κάνετε σεξ, είναι επίσης απολύτως φυσιολογικό να μην αιμορραγήσετε.

Εάν συνεχίζετε να αιμορραγείτε κάθε φορά που κάνετε σεξ τότε είναι καλή ιδέα να μιλήσετε σε έναν επαγγελματία υγείας για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας.

Ποια είναι η καλύτερη στάση για το κολπικό σεξ;

Δεν υπάρχει κάποια καλύτερη στάση και διαφορετικοί άνθρωποι απολαμβάνουν διαφορετικά πράγματα. Μια κοινή στάση είναι αυτή στην οποία η γυναίκα βρίσκεται ξαπλωμένη με την πλάτη της (ανάσκελα), με τον άνδρα να βρίσκεται ή να κάθεται επάνω από αυτή (ονομάζεται επίσης και «ιεραποστολική στάση»).

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές διαφορετικές πιθανές στάσεις, η γυναίκα μπορεί να είναι επάνω από τον άνδρα – ή κι οι δύο να είναι ξαπλωμένοι στο πλάι. Δεν χρειάζεται να αντικρίζετε ο ένας τον άλλον – σε μερικούς ανθρώπους αρέσει να κάνουν κολπικό σεξ από πίσω – που σημαίνει ότι η πλάτη της γυναίκας είναι στραμμένη προς τον άνδρα.

Είναι ευκολότερο να επιλέξετε μια θέση με την οποία αισθάνεστε άνετα και την οποία μπορείτε να εκτελέσετε εύκολα αν κάνετε σεξ για πρώτη φορά. Καθώς γνωρίζετε καλύτερα ο ένας το σώμα του άλλου, μπορείτε να πειραματιστείτε με διαφορετικές στάσεις και να ανακαλύψετε αυτά που αρέσουν και στους δύο.

Με τον καιρό μπορεί να βρείτε ότι κάποιες κινήσεις, θέσεις και τρόποι επαφής οδηγούν τον έναν ή και τους δυο σας σε οργασμό. Μην ανησυχείτε πολύ αν αυτό δεν συμβεί αμέσως ή ακόμα και καθόλου. Χρειάζεται χρόνος για να ανακαλύψετε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς σεξουαλικά – και για τον-την σύντροφό σας – και το σεξ μπορεί να είναι ευχάριστο είτε φτάνετε σε οργασμό είτε όχι.

Μαζί με το κολπικό σεξ μπορεί να θέλετε να πειραματιστείτε με σεξουαλικά βοηθήματα – παιχνίδια, ή να κάνετε πρωκτικό και στοματικό σεξ. Θυμηθείτε ότι, εάν μετακινείστε από το πρωκτικό σεξ στο κολπικό σεξ θα πρέπει να βάλετε ένα νέο προφυλακτικό για να βεβαιωθείτε ότι δε θα μολύνετε τον κόλπο με βακτήρια.

Ποιος είναι ο κίνδυνος εγκυμοσύνης, ΣΜΝ και του HIV από το κολπικό σεξ;

Το να κάνετε κολπικό σεξ χωρίς να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό, ακόμα κι αν είναι η πρώτη σας φορά, σημαίνει ότι διατρέχετε τον κίνδυνο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και θέτει τόσο εσάς όσο και το-την σύντροφό σας σε κίνδυνο σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) συμπεριλαμβανομένου του HIV.

Εάν είχατε απροστάτευτο σεξ, βεβαιωθείτε ότι θα αναζητήσετε συμβουλές από έναν επαγγελματία υγείας το συντομότερο δυνατό. Μεταξύ άλλων θα έχετε πρόσβαση και στην επείγουσα αντισύλληψη για να αποτρέψετε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Ενώ υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές αντισύλληψης, μόνο τα προφυλακτικά θα προστατεύσουν εσάς και το-τη σύντροφό σας από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) και τον ιό HIV. Η συζήτηση με το σύντροφό σας σχετικά με την προστασία πριν αρχίσετε να κάνετε σεξ θα βοηθήσει τα πράγματα να πάνε πιο ομαλά. Η ασφάλειά του προφυλακτικού θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο χαλαροί και να κάνετε το σεξ πιο ευχάριστο.

Παρόλο που μπορεί να σκέφτεστε, ότι η συζήτηση για ασφαλέστερο σεξ σας κάνει να ντρέπεστε, είναι ένα σημαντικό κομμάτι του σεξ. Εάν θεωρείτε ότι είναι πολύ δύσκολο να συζητήσετε τη χρήση προστασίας, τότε αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι δεν είστε ακόμα έτοιμοι να ξεκινήσετε να κάνετε σεξ. Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα – θυμηθείτε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να απολαύσετε το να είστε μαζί και να εξερευνήσετε τα σεξουαλικά συναισθήματά σας – μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή να προχωρήσετε.

Πρέπει να κάνω κολπικό σεξ;

Η απόφαση για το αν θα κάνετε σεξ είναι κάτι το πολύ προσωπικό. Τα βασικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι, εάν αισθάνεστε καλά κι αν εσείς κι ο-η σύντροφός σας είστε και οι δύο σίγουροι γι’ αυτό.

Πηγή: AVERT