προφυλακτικά επάνω σε κάμερα

Είναι γεγονός ότι το πορνό επηρεάζει τη σεξουαλική συμπεριφορά.

Ωστόσο, στοιχεία δείχνουν ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, το πορνό αναλαμβάνει δράση εκεί όπου η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αποτυγχάνει, ειδικά όταν πρόκειται για τη χρήση προφυλακτικού. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016 διαπίστωσε ότι, σε ένα μικρό γκρουπ, η προβολή πορνογραφικού υλικού, στο οποίο οι συμμετέχοντες φορούσαν προφυλακτικά, οδήγησε σε αύξηση της χρήσης προφυλακτικών.

Δεδομένου ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και στη χώρα μας είναι απούσα, προκύπτει μια λογική ερώτηση: Πρέπει να προσαρμοστεί το πορνό ώστε να είναι πιο εκπαιδευτικό; Πρέπει να υπάρξει ώθηση ώστε να προβάλλεται περισσότερο ασφαλές σεξ στην πορνογραφία; Και μπορεί η πορνογραφία να δουλέψει ως θετική σεξουαλική αγωγή;

Το “ναι” μπορεί να φαίνεται η προφανής απάντηση, αλλά αν εξετάσουμε το θέμα σε βάθος θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν προβλήματα όταν γίνεται προσπάθεια να συγχωνευτεί το πορνό με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.

“Δεδομένου ότι η πορνογραφία είναι ψυχαγωγική, έχει μόνο την ευθύνη να διασκεδάσει επιμορφωμένους ενήλικες που ενδιαφέρονται για τέτοιου είδους ψυχαγωγία”, λέει η Liara Roux, μία εργάτρια του σεξ, ανεξάρτητη σκηνοθέτης και παραγωγός πορνό.

“Το κράτος είναι υπεύθυνο για την τήρηση των συστάσεων των επιστημόνων και των εκπαιδευτικών στην εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης σεξουαλικής εκπαίδευσης που θα επιτρέψει στους ανθρώπους να καταναλώνουν με ασφάλεια ψυχαγωγικό περιεχόμενο”.

Ισχύει επίσης ότι, αν και πολλά νεαρά παιδιά παρακολουθούν πορνό, η βιομηχανία δεν είναι απαραίτητα στημένη γι ‘αυτά.

“Η βιομηχανία πορνό είναι φτιαγμένη για ενήλικες, όχι για παιδιά”, λέει η Laurie Betito, θεραπευτής του σεξ που συνεργάζεται με το Pornhub για να δημιουργήσει το Κέντρο Σεξουαλικής Ευεξίας του ιστότοπου. Η πρωτοβουλία, η οποία βρίσκεται στο δεύτερο χρόνο λειτουργίας της, δημιουργήθηκε ως χώρος όπου άνθρωποι που παρακολουθούν βίντεο στο Pornhub μπορούν να λάβουν σεξουαλική εκπαίδευση στο πλαίσιο του πορνό που παρακολούθησαν. Εργάτες-τριες του σεξ και περφόρμερ γράφουν τα άρθρα, περιγράφοντας θέματα ευρείας εμβέλειας όπως το BDSM και η ανατομία.

“Είναι εκπληκτικό το πόσο περιορισμένη είναι η εκπαίδευση εκεί έξω και το πόσο συχνά οι άνθρωποι στρέφονται στην πορνογραφία για να πάρουν οποιουδήποτε είδους εκπαίδευση”, λέει η Betito.
Αλλά τόσο η Betito όσο και υποστηρικτές εργάτες-τριες του σεξ όπως η Roux, σπεύδουν πάντα να υπενθυμίσουν στους ανθρώπους ότι η βιομηχανία πορνό δεν αφορά την εκπαίδευση, αφορά την φαντασία και όποιος-α παρακολουθεί θα πρέπει να είναι σε θέση να βάλει αυτό που βλέπει στο σωστό πλαίσιο.

Η πρόταση 60, ένας νόμος στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών που ψηφίστηκε το 2016, προσπάθησε να απαιτήσει χρήση προφυλακτικών σε όλα τα γυρίσματα πορνογραφικού περιεχομένου επιβάλλοντας πρόστιμο για σκηνές που δεν πρόβαλαν προφυλακτικά.

Η Roux υποστηρίζει ότι κινήσεις όπως αυτή έχουν δημιουργηθεί μόνο για να χτυπήσουν τη βιομηχανία πορνό. “Υπάρχει δίκαιη κριτική που μπορεί να ασκηθεί σε οποιοδήποτε μέσο, αλλά κάθε πολιτιστική κριτική της πορνογραφίας φιλτράρεται μέσα από ένα τεράστιο, εξαιρετικά καλά χρηματοδοτούμενο, βασισμένο στη θρησκευτική πίστη, συγκρότημα μη κερδοσκοπικών οργανισμών που αποκαλεί σεξουαλική εκμετάλλευση κάθε είδος πορνογραφίας”, υποστηρίζει.

Και ενώ η βιομηχανία πορνογραφίας έχει ήδη θεσπίσει κανονισμούς για τακτικές εξετάσεις για ΣΜΝ, η Roux και άλλοι αντίπαλοι κανονισμών όπως της πρότασης 60, υποστηρίζουν ότι η εμπλοκή του κράτους στη βιομηχανία θα οδηγήσει μόνο σε αγωγές και παρενοχλήσεις, οι οποίες αποσκοπούν στον γενικό περιορισμό της πορνογραφίας. Επειδή οι περισσότεροι περφόρμερ πορνογραφικού υλικού είναι επίσης παραγωγοί, έχουν επίσης οικονομικό μερίδιο στο περιεχόμενο που δημιουργούν. Αν είναι πιο επιρρεπείς σε αγωγές, το κεφάλαιό τους κινδυνεύει, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολο να παραχθεί πορνό.

Υπάρχουν επίσης και πρακτικά προβλήματα. Τα προφυλακτικά δεν έχουν κατασκευαστεί για πολύωρα γυρίσματα. “Τα προφυλακτικά δεν είναι κατάλληλα για γυρίσματα πορνογραφικού υλικού επειδή τα γυρίσματα δεν είναι σαν το σεξ μεταξύ ζευγαριών”, αναφέρει. “Είναι γυρίσματα με εξοπλισμό, καυτά φώτα και υψηλές απαιτήσεις χρόνου και ενέργειας.”

Στην πραγματικότητα, μια σκηνή 15 λεπτών μπορεί να χρειαστεί μια ολόκληρη μέρα γυρισμάτων (οκτώ ώρες) για να ολοκληρωθεί. “Η επαφή δέρμα με δέρμα λιπαίνεται και συντηρείται ευκολότερα”, υποστηρίζει η Roux. “Ο πόνος από την τριβή και ο πρόσθετος χρόνος που απαιτείται για το σταμάτα ξεκίνα προκειμένου συνεχώς να ελέγχεις, να λιπαίνεις και να αντικαθιστάς τα προφυλακτικά, καθιστά μια ήδη εξοντωτική δουλειά ακόμα πιο δύσκολη.

Έτσι, ενώ βλέπουμε ότι η χρήση προφυλακτικών σε πορνογραφικό υλικό, μπορεί να επηρεάσει τη χρήση τους στον πραγματικό κόσμο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν είναι η δουλειά της βιομηχανίας πορνό να διδάσκει παιδιά σχετικά με τη σεξουαλική αγωγή. Αντί να κατηγορούμε την πορνογραφία για την επιρροή της επάνω στη σεξουαλική μας ζωή, θα πρέπει να είμαστε πιο επικριτικοί με την απουσία σεξουαλικής εκπαίδευσης.

Ο κόσμος θα έπρεπε να παίρνει μαθήματα ασφαλούς σεξ από τα σχολεία ή τους γονείς τους – όχι από τους περφόρμερ πορνογραφίας.

Η Betito το θέτει καλύτερα: “Δεν βλέπεις τις ταινίες ‘Fast and Furious’ για να διδαχθείς τις σωστές τεχνικές οδήγησης”, λέει. “Είναι λοιπόν κάπως περίεργο να ζητάμε από την βιομηχανία πορνογραφίας, η οποία προωθεί τη φαντασία, να είναι υπεύθυνη για τη διδασκαλία πρακτικών υγιούς σεξ».

Πηγή: The Washington Post

Αφήστε ένα σχόλιο