ζευγάρι ξαπλωμένο με καρδούλες γύρω τους

Όταν πρόκειται για την αγάπη και τις σχέσεις, η χαρά και ο πόνος είναι συχνά δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Συνήθως στην αρχή μιας νέας σχέσης βλέπουμε τα πάντα από μια θετική σκοπιά και πιστεύουμε ότι με τον-την σύντροφό μας τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά, αλλά καθώς μια σχέση προχωρά, υπάρχουν πολλές καταστάσεις που μπορεί να μας κάνουν να αναρωτηθούμε γιατί επιλέξαμε αυτόν τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Μπορεί να προκύψουν αμφιβολίες και μερικές φορές ακόμη και πραγματικές κρίσεις. Με την πάροδο του χρόνου, συνήθως εμφανίζονται διάφορες φάσεις σε μια καλή σχέση – φάσεις από τις οποίες όλοι πρέπει να περάσουμε αν πραγματικά ενδιαφερόμαστε για μια μακροχρόνια σχέση – θα υπάρξουν καλές, αλλά και πιο δύσκολες στιγμές. Κάθε καλή σχέση περνά μέσα από αυτές τις διαφορετικές φάσεις κάποια στιγμή – μερικές από αυτές είναι πιο έντονες, άλλες λιγότερο.

Οι φάσεις μιας σχέσης

1. Είμαστε τόσο ερωτευμένοι!
2. Η τέλεια σχέση;
3. Η προσαρμογή μεταξύ μας.
4. Θα είναι για πάντα;
5. Η δημιουργία μιας δέσμευσης.

Η πρώτη φάση μιας νέας σχέσης: Είμαστε τόσο ερωτευμένοι!

Τα νέα, ερωτευμένα ζευγάρια συνήθως μπορούν να εντοπιστούν από χιλιόμετρα μακριά, χαμογελούν συνεχώς, ψιθυρίζουν μυστικά, ανταλλάσσουν ερωτικές ματιές και δε μπορούν να κρατήσουν τα χέρια τους μακριά από το-τη σύντροφό τους. Παρόλο που συχνά μπορεί να είναι δύσκολο για τους γύρω τους να τους αντέξουν, για το ερωτευμένο ζευγάρι αυτή είναι μια ιδιαίτερα έντονη περίοδος. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο-η εκλεκτός-η της καρδιάς τους είναι τέλειος-α και δεν έχει ελαττώματα. Το ζευγάρι βλέπει τα πάντα ρόδινα και αν τους ρωτήσετε μπορούν να φανταστούν να κάνουν τα πάντα μαζί. Αυτό οφείλεται κυρίως στις ορμόνες που μας επηρεάζουν κατά τη διάρκεια της αρχικής περιόδου. Σε αυτή την πρώτη φάση της σχέσης, απελευθερώνονται ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες ντοπαμίνης, η οποία είναι μια από τις “ορμόνες της ευτυχίας”. Από την άλλη πλευρά, τα επίπεδα σεροτονίνης είναι ιδιαίτερα χαμηλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου – παρόμοια με αυτά των ατόμων με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Τα ερωτευμένα ζευγάρια είναι κατά κάποιο τρόπο «άρρωστα από έρωτα», και οι σκέψεις τους κατακλύζονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το-τη σύντροφό τους. Ως εκ τούτου όταν ερωτεύεστε είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκεφτείτε οτιδήποτε άλλο εκτός από τον-την νέο-α σύντροφό σας.

Η δεύτερη φάση μιας σχέσης: Η τέλεια σχέση;

Ορισμένα ζευγάρια προχωρούν σε αυτή τη φάση νωρίτερα και ορισμένα αργότερα. Η αρχική φάση του έρωτα, η πρώτη από τις πέντε φάσεις μιας καλής σχέσης, μπορεί τελικά να κρατήσει από τρεις μέχρι και 18 μήνες. Μόλις τα ζευγάρια φθάσουν στο στάδιο όπου οι ορμόνες δεν επηρεάζουν πλέον τη σκέψη και τη συμπεριφορά τους, σε πολλές περιπτώσεις αυτό σηματοδοτεί και το τέλος της σχέσης. Ξαφνικά, αποκαλύπτονται ελαττώματα, αδυναμίες και ιδιαιτερότητες που προηγουμένως είχαν περάσει απαρατήρητα. Σε αυτή τη φάση, πολλοί άνθρωποι προσπαθούν επίσης να καταλάβουν αν ο-η σύντροφος που έχουν επιλέξει είναι πραγματικά αυτός-η που τους ταιριάζει. Έχουμε την ίδια στάση; Έχουμε τα ίδια σχέδια για το μέλλον; Τα περισσότερα ζευγάρια έχουν επίσης τις πρώτες συζητήσεις και τις πρώτες διαφωνίες σε αυτή τη δεύτερη φάση της σχέσης. Μόνο όταν το ζευγάρι μπορεί να επιλύσει αυτές τις διαφορές και ένα όραμα για ένα πιθανό κοινό μέλλον αρχίσει να διαμορφώνεται, αυτό το αρχικό συναίσθημα του έρωτα μπορεί να εξελιχθεί σε αγάπη και η σχέση να αποκτήσει στέρεες βάσεις.

Η τρίτη φάση σε μια καλή σχέση: Η προσαρμογή μεταξύ μας.

Το γεγονός ότι ο σύντροφός σας είναι άνθρωπος, με τις δικές του ατέλειες και αδυναμίες, είναι μια συνειδητοποίηση που ήδη ξεκίνησε στη δεύτερη φάση. Αλλά το να μάθετε να προσαρμόζεστε ο ένας στον άλλο και το να γνωρίσετε καλύτερα το-τη σύντροφό σας παίρνει περισσότερο χρόνο. Ένα ζευγάρι θα περνάει όλο και περισσότερο χρόνο μαζί, ίσως να πάει διακοπές για πρώτη φορά μαζί και μπορεί ακόμα και να συγκατοικήσουν – κάτι που θα παρέχει αρκετές ευκαιρίες για τριβή στη σχέση. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, τα ζευγάρια συχνά ενοχλούνται από μικρά πράγματα που ο-η σύντροφός του μπορεί να αγνοεί εντελώς. Το σημαντικό σε αυτό το σημείο είναι το πώς αντιμετωπίζετε το γεγονός ότι ο-η σύντροφός σας έχει συνήθειες που δεν σας αρέσουν. Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να «εκπαιδεύσουν» το-τη σύντροφό τους και να σπάσουν αυτές τις συνήθειες, αλλά αυτή είναι μια κακή ιδέα. Αντ ‘αυτού, θα πρέπει να αποδεχθείτε τον σύντροφό σας όπως ακριβώς αυτός ή αυτή είναι. Κι εσείς έχετε τις δικές σας αδυναμίες και ιδιαιτερότητες που θα πρέπει να αντιμετωπίσει και ο-η σύντροφός σας, κανείς δεν είναι τέλειος και δεν υπάρχει τέλεια σχέση.

Η τέταρτη φάση μιας σχέσης: Θα είναι για πάντα;

Μετά από μερικά χρόνια σε μια καλή σχέση, πλέον γνωρίζετε ο ένας τον άλλον καλά, γνωρίζετε τις αδυναμίες του-της και επίσης το πώς είναι να ζείτε μαζί, να κάνετε διακοπές μαζί και να περνάτε πολύ χρόνο μαζί. Πολλοί άνθρωποι σε αυτήν την τέταρτη φάση στη σχέση τους αναλογίζονται το πώς είναι η σχέση του μέχρι εκείνο το σημείο. Η επόμενη ερώτηση που τους έρχεται είναι εύλογα η εξής: «Είναι αυτό που έχουμε αυτό που θα ήθελα για την υπόλοιπή ζωή μου;» Οι άνθρωποι αρχίζουν επίσης να θέτουν και πάλι πρώτα τα δικά τους συμφέροντα, εξετάζοντας αν η σχέση τους είναι καλή για αυτούς ή όχι. Μερικοί άνθρωποι έχουν τόσες πολλές αμφιβολίες ώστε τελικά τερματίζουν τη σχέση τους σε αυτό το στάδιο. Οι άνθρωποι μιλούν συχνά για τα εφτά χρόνια φαγούρα, όταν πολλά ζευγάρια διαλύονται. Κάθε σχέση περνά αυτή τη φάση αμφιβολιών, σε διαφορετικό χρονικό σημείο όμως και δεν είναι πάντοτε μετά από επτά χρόνια. Σε γενικές γραμμές, σε αυτή τη τέταρτη φάση μιας σχέσης, είναι συχνά το σημείο που πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να έχουν αμφιβολίες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε σε αυτό το στάδιο ότι θα περνούσατε από αυτή τη φάση με οποιονδήποτε άλλο σύντροφο και να είχατε και ότι δε φταίει ο-η συγκεκριμένος για τις αμφιβολίες σας.

Η πέμπτη φάση σε μια καλή σχέση: Η δημιουργία μιας δέσμευσης.

Όποιος έχει επιβιώσει από την τέταρτη φάση είναι σίγουρος για τη δική του σχέση αλλά και για τον-την σύντροφό του. Παρά το γεγονός ότι ο σύντροφός σας δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε όλες τις προσδοκίες σας, σε αυτή τη φάση γνωρίζετε ότι η ζωή είναι καλύτερη με το-τη σύντροφό σας και ότι θέλετε αυτή η σχέση να έχει διάρκεια. Έχετε ήδη βιώσει πολλά μαζί, έχετε αντιμετωπίσει τα πάνω και τα κάτω της ζωής μαζί, εμπιστεύεστε απόλυτα ο ένας τον άλλο, και δίνετε ο ένας στον άλλο την ελευθερία που χρειάζεστε. Από αυτή τη φάση και μετά, η συνύπαρξη σε μια καλή σχέση, εφόσον υπάρχει και το περιθώριο να λειτουργείτε και ανεξάρτητα ως άτομο, είναι θέμα εξέλιξης των πραγμάτων. Παρόλα αυτά, η δέσμευσή σας σε μια μακροχρόνια σχέση σημαίνει επίσης να συνεχίσετε να επενδύετε στη σχέση αυτή και να δουλεύετε τόσο επάνω στον εαυτό σας όσο στη σχέση σας – σε όλη αυτή τη φάση και πέραν αυτής.

Δεν υπάρχει τέλεια σχέση. Η αγάπη σημαίνει συνεχή αυτοβελτίωση, συμβιβασμό και αποδοχή του-της συντρόφου σας με όλες τις ατέλειες και ιδιοσυγκρασίες τους.

Πηγή: pjur love

Μετάφραση, επιμέλεια Προφυλακτικά.gr

Αφήστε ένα σχόλιο