• Σας έχει σπάσει ποτέ προφυλακτικό κατά το σεξ;
  • Σας έχει βγει ποτέ προφυλακτικό κατά το σεξ;
  • Είχατε ποτέ απώλεια στύσης κατά τη διάρκεια του σεξ με προφυλακτικό;
  • Σας έχει χυθεί ποτέ σπέρμα εκτός του προφυλακτικού;
  • Πιστεύετε ότι η χρήση προφυλακτικού μειώνει την ευχαρίστησή σας ή δυσκολεύεστε να εξπερματώσετε όταν χρησιμοποιείτε προφυλακτικό;

Αν ταυτίζεστε με κάποιο από τα παραπάνω τότε μάλλον χρησιμοποιείτε λάθος μέγεθος προφυλακτικού.

Επιλέγοντας το σωστό μέγεθος προφυλακτικών θα αυξήσετε τόσο την απόλαυση όσο και την αποτελεσματικότητά τους στην προστασία σας από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σωστή επιλογή των προφυλακτικών.

χέρι που κρατά ένα προφυλακτικό, στο φόντο άνδρας ξαπλωμένος σε κρεβάτι

Γενικές πληροφορίες

Το μέγεθος ενός προφυλακτικού καθορίζεται από το μήκος και το πλάτος του.

Όπως πιθανότατα γνωρίζετε, υπάρχουν τα προφυλακτικά μεσαίου μεγέθους, αλλά υπάρχουν και προφυλακτικά μικρότερα σε διαστάσεις (στενής εφαρμογής) καθώς και XL μεγέθους για μεγαλύτερα του μέσου όρου πέη.

Το μήκος των προφυλακτικών κυμαίνεται από 15,24 έως και πάνω από 20,06 εκατοστά ενώ το πλάτος τους κυμαίνεται από 4,3 έως 5,8 εκατοστά.

Ορισμένα προφυλακτικά έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε το πλάτος τους να μην είναι το ίδιο στην κεφαλή με τη βάση του πέους και έτσι να επιτυγχάνεται ακόμα μεγαλύτερη άνεση και απόλαυση (ανατομικά) ενώ κάποια προφυλακτικά μπορεί να ανήκουν στην κατηγορία των μεσαίων ως προς το μήκος και στην κατηγορία των μεγάλων ως προς το πλάτος τους.

Μήκος προφυλακτικού (σε εκατοστά)

Στενής Εφαρμογής: 15,24 με 17,78
Μεσαία: 17,78 με 20,06
Μεγαλύτερα: > 20,06

Πλάτος προφυλακτικού (σε εκατοστά)

Στενής Εφαρμογής: < 5
Μεσαία: 5 με 5,4
Μεγαλύτερα: > 5,4

Πώς να επιλέξετε το σωστό προφυλακτικό

Η περιφέρεια (περίμετρος, πάχος) του πέους είναι αυτή που καθορίζει κυρίως το μέγεθος του προφυλακτικού που χρειάζεστε και δευτερευόντως το μήκος του.

Ξεκινήστε βρίσκοντας το σωστό πλάτος προφυλακτικού, το οποίο προκύπτει από την περιφέρεια του πέους και στη συνέχεια βεβαιωθείτε ότι το μήκος του προφυλακτικού αρκεί για το πέος σας.

Για να βρείτε την περιφέρεια (περίμετρος) μετρήστε την περιφέρεια της βάσης του πέους όταν αυτό είναι σε στύση, χρησιμοποιώντας μία μεζούρα, μία κλωστή ή ακόμα πιο εύκολα με λίγο χαρτί υγείας που θα βρείτε στην τουαλέτα σας και στη συνέχεια ξετυλίξτε την κλωστή ή το χαρτί υγείας επάνω σε έναν χάρακα.

Στη συνέχεια για να βρείτε το πλάτος του προφυλακτικού που χρειάζεστε χρησιμοποιείστε τον παρακάτω ενδεικτικό πίνακα:

Για περισσότερη έμφαση στην ακρίβεια, το πλάτος ενός προφυλακτικού, θα το βρείτε συνήθως σε χιλιοστά (mm).

Για το μήκος τοποθετήστε έναν χάρακα στη βάση του πέους σας (από την επάνω μεριά) και μετρήστε το μέχρι την άκρη του.

Το προφυλακτικό εκτείνεται πολύ περισσότερο σε μήκος σε σύγκριση με το πλάτος του, οπότε πρώτα και κύρια, επιλέξτε το μέγεθός του σύμφωνα με τη μέτρηση της περιφέρειάς του πέους.

Παράδειγμα

Ο Θάνος έχει γνωρίσει την κοπέλα των ονείρων του και όλα δείχνουν ότι απόψε θα είναι η βραδιά που θα συμβεί το μεγάλο γεγονός, είναι όμως η πρώτη φορά και των δύο και ο Θάνος δε θέλει με τίποτα να πάει κάτι στραβά. Γι’ αυτό, αφού πάρει τα μέτρα του, βλέπει ότι χρειάζεται να αγοράσει προφυλακτικά για το 19×13 εκατοστά πέος του.

Τι προφυλακτικά θα μπορούσε να επιλέξει;

Σύμφωνα με όσα είπαμε πιο πάνω, ο Θάνος χρειάζεται ένα μεσαίο προφυλακτικό που να είναι τουλάχιστον 19 εκατοστά σε μήκος. Αν το προφυλακτικό που επιλέξει είναι ακόμα μεγαλύτερο σε μήκος δεν υπάρχει πρόβλημα αφού όταν ξετυλίγεται ένα προφυλακτικό μέχρι τη βάση του πέους, υπάρχει περιθώριο για να περισσεύει λίγο.

Είναι προτιμότερο το προφυλακτικό να είναι λίγο πιο μακρύ από το να είναι κοντό γιατί αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα μέρος του πέους να μείνει εκτεθειμένο και άρα ευάλωτο σε ΣΜΝ.

Το προφυλακτικό θα πρέπει πάντα να καλύπτει εντελώς το πέος, αλλά θα πρέπει επίσης να αφήνει λίγο χώρο στην άκρη του για την εκσπερμάτωση (σπερματοδόχο κατάληξη).

Τώρα μένει να υπολογίσει το σωστό πλάτος προφυλακτικού που του ταιριάζει.

Με βάση τα 13 εκατοστά περιφέρειας, στη βάση του πέους και σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα, χρειάζεται ένα προφυλακτικό με ονομαστικό πλάτος γύρω στα 54mm.

Γενικά ο Θάνος θα μπορούσε να δοκιμάσει προφυλακτικά με ονομαστικό πλάτος ανάμεσα στα 52mm με 56mm για να δει πιο του ταιριάζει καλύτερα.

Θα μπορούσε για παράδειγμα να δοκιμάσει από τα Playboy Lubricated 3 in 1 με ονομαστικό πλάτος 52mm μέχρι τα Durex Jeans με ονομαστικό πλάτος 56mm.

Αυτά τα προφυλακτικά θα του παρέχουν άνεση και ασφάλεια στην πρώτη του σεξουαλική εμπειρία!

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, αφού πάρετε τα μέτρα σας, είναι να πειραματιστείτε – αγοράστε μερικά προφυλακτικά και δοκιμάστε με ποιο αισθάνεστε καλύτερα, ακόμα και πριν τη σεξουαλική σας επαφή.

Εξερευνήστε την κατηγοριοποίηση προφυλακτικών ανά πλάτος, στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα και βρείτε ποια προφυλακτικά είναι τα καλύτερα για εσάς.