Αβάνα – Η γλυκιά μυρωδιά των φρούτων σε ζύμωση γεμίζει τους δρόμους γύρω από ένα απλό σπίτι στην Αβάνα όπου ο Ορέστης Εστέβεζ και η οικογένειά του γεμίζουν γυάλινες κανάτες με σταφύλια, τζίντζερ και ιβίσκο και στη συνέχεια τοποθετούν ένα προφυλακτικό στο λαιμό της κάθε κανάτας για να ξεκινήσει μία ασυνήθιστη διαδικασία παρασκευής κρασιού σε μια χώρα διάσημη… για το ρούμι της.
Από ένα μικρό παράνομο οινοποιείο της πίσω αυλής το κουβανέζικο οινοποιείο “El Canal” έχει εξελιχθεί σε μία ακμάζουσα επιχείρηση που ετησίως παράγει χιλιάδες γαλόνια κρασιού με γεύσεις τροπικών φρούτων.
Ο Εστέβεζ, 65 ετών, φτιάχνει κρασί εδώ και δεκαετίες. Μετά από μία καριέρα στο στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας, νομιμοποίησε την επιχείρησή του και άνοιξε ένα μικρό οινοποιείο το 2000 ενώ η κομουνιστική Κούβα έκανε τα πρώτα της βήματα προς το άνοιγμα της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας.
Σήμερα ο Εστέβεζ, η γυναίκα του, ο γιος του και ένας βοηθός, φροντίζουν 300 κανάτες που περιέχουν 5 γαλόνια (20 λίτρα) κρασιού η κάθε μία. Το κυρίως συστατικό είναι σταφύλια από την Κούβα, αλλά πρόσθετες γεύσεις προέρχονται από τροπικά φρούτα και λαχανικά κυριολεκτικά όλων των ειδών.
Το οινοποιείο έχει γίνει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τους κατοίκους της γειτονιάς El Cerro, τους οποίους μπορείτε να βρείτε όλες τις ώρες της μέρας να κάθονται στο πεζοδρόμιο και να ρουφούν από το κρασί του Εστέβεζ από πράσινα ποτήρια.
Το πιο εντυπωσιακό όμως θέαμα είναι τα εκατοντάδες μπουκάλια καπακωμένα με προφυλακτικά τα οποία σιγά, σιγά φουσκώνουν καθώς η ζύμωση προχωρά και παράγει αέρια. Όταν η ζύμωση ολοκληρωθεί και δεν υπάρχουν άλλα αέρια, το προφυλακτικό ξεφουσκώνει, πέφτει και το κρασί είναι έτοιμο για εμφιάλωση.
“Το να βάζεις προφυλακτικό σε ένα μπουκάλι είναι ακριβώς σα να το βάζεις σε έναν άνδρα” λέει ο Εστέβεζ και συνεχίζει “Σηκώνεται επάνω, στη συνέχεια το κρασί είναι έτοιμο και μετά η διαδικασία ολοκληρώνεται”.
Χρειάζεται περίπου ένα μήνα με 45 μέρες για να παραχθεί μία κανάτα κρασί. Το κρασί του Εστεβέζ εμφιαλώνεται και πωλείται για κατανάλωση σε σπίτια και εστιατόρια, με πωλήσεις που κυμαίνονται σε 50 μπουκάλια περίπου την ημέρα για 10 κουβανικά πέσος (0,35€) το μπουκάλι. Πρόκειται για μία προσιτή απόλαυση για τους Κουβανούς που κερδίζουν κατά μέσο όρο 24€ το μήνα και δεν μπορούν να αγοράσουν εισαγόμενα κρασιά τα οποία πωλούνται σε πολύ ακριβότερες τιμές.
Εξαιτίας του μακροχρόνιου εμπάργκο των Ηνωμένων Πολιτειών και προβλημάτων της οικονομίας της Κούβας, χιλιάδες προϊόντα είναι δυσεύρετα στο νησί. Αυτό αναγκάζει τους ντόπιους να εφευρίσκουν λύσεις στα προβλήματά τους με ότι υπάρχει διαθέσιμο και τα προφυλακτικά έχουν χρησιμοποιηθεί με πολλούς νέους τρόπους.
Δεκάδες ψαράδες φουσκώνουν προφυλακτικά και τα χρησιμοποιούν έξω από τις ακτές της Κούβας, ώστε αυτές οι ανθεκτικές αυτοσχέδιες σημαδούρες που έχουν απάνω τους δεμένα δολώματα να προσελκύουν τα ψάρια. Στην περίπτωση του Εστέβεζ και δεκάδων άλλων μικρότερων σπιτικών οινοποιείων σαν το δικό του, τα προφυλακτικά τρυπιόνται με μία καρφίτσα μία ή δύο φορές, ώστε να επιτρέπεται η αργή απελευθέρωση των αερίων και με αυτό τον τρόπο να αντικατασταθεί η χρήση μηχανικών βαλβίδων (οι οποίες αυτόματα κατά τη ζύμωση παγιδεύουν και απελευθερώνουν αέρια) που χρησιμοποιούνται σε πιο τεχνολογικά προηγμένα οινοποιεία.
Πηγή: ANDREA RODRIGUEZ Associated Press
Αφήστε ένα σχόλιο