1350-1220 π. Χ
Φυλές στην Αρχαία Αίγυπτο χρησιμοποιούσαν θήκες για να προστατεύουν τους εαυτούς τους από τις μολύνσεις, τους τραυματισμούς και τα τσιμπήματα από έντομα.

100-200 π. Χ
Ζωγραφιές, που υπάρχουν στην περιοχή Dordogne στη νότια Γαλλία, αποτελούν την πιο πρώιμη απόδειξη της χρήσης προφυλακτικού στην Ευρώπη.

1500
O Ιταλός ανατομιστής Gabrielle Fallopius θεωρείται πως εφηύρε ένα προφυλακτικό φτιαγμένο από λινό και κομμένο στο σχήμα της βάλανου του πέους. Διεξήγαγε δοκιμές ανάμεσα σε 1100 άνδρες, οι οποίοι χρησιμοποίησαν το προφυλακτικό αυτό. Κανείς από τους 1100 άνδρες δεν μολύνθηκε από σύφιλη.

1700
Προφυλακτικά, τα οποία ήταν φτιαγμένα από έντερα ζώων, έγιναν ευρέως γνωστά. Μαγαζιά με προφυλακτικά εμφανίστηκαν αυτή την εποχή και μέχρι το 1776 πολλά μαγαζιά είχαν αρχίσει ήδη να κάνουν διαφημίσεις.

1843
Οι Goodyear και Hannock έκαναν την επαναστατική ανακάλυψη του βουλκανισμού του καουτσούκ, κάνοντας δυνατή τη μαζική παραγωγή πιο αξιόπιστων και λιγότερο ακριβών προφυλακτικών.

1855
Το λάστιχο εισάγεται στην κατασκευή των προφυλακτικών. Εκείνη την εποχή συνίστατο η πλύση και επαναχρησιμοποίηση των προφυλακτικών μέχρι να σπάσουν/θρυμματιστούν.

1861
Εμφανίζεται στις ΗΠΑ στους New York Times η πρώτη διαφήμιση προφυλακτικού.

1912
Η εισαγωγή του λατέξ κάνει τα προφυλακτικά φθηνότερα, λεπτότερα και πιο ανθεκτικά από το λάστιχο.

1920
Μετά τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο η Γαλλία επιβάλλει απαγόρευση στα προφυλακτικά και σε άλλες μεθόδους αντισύλληψης, ως μέτρο αντιμετώπισης των χαμηλών επιπέδων γεννήσεων.

1950
Τα λατέξ προφυλακτικά βελτιώνονται, αποκτούν λιπαντικό και γίνονται ακόμα πιο λεπτά και σφιχτά.
Επίσης εισάγεται η σπερματοδόχος κατάληξη, μειώνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τον κίνδυνο της διαρροής και της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

1968
Υπογράφεται μ΄ έναν ζυθοποιό το πρώτο συμβόλαιο για αυτόματους πωλητές προφυλακτικών.

1980
Ενώ κάποτε ήταν πηγή ντροπής και η διαφήμισή τους στον τύπο ή στην τηλεόραση εντελώς απαγορευμένη, τα προφυλακτικά έρχονται τώρα στο προσκήνιο λόγω της εξάπλωσης του ιού HIV ως σεξουαλικώς μεταδιδόμενη αρρώστια.

2006
Οι πωλήσεις των προφυλακτικών φθάνουν παγκοσμίως τα 9 δισεκατομμύρια, παράλληλα παράγονται προφυλακτικά φτιαγμένα από πολυουρεθάνη για όσους έχουν αλλεργία στο λατέξ.

2013
Οι δισεκατομμυριούχοι Bill και Melinda Gates προσφέρουν 100.000 δολάρια για τον πολλά υποσχόμενο σχεδιασμό προφυλακτικών επόμενης γενιάς , γεγονός το οποίο τραβάει την προσοχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης και φέρνει στο επίκεντρο πρωτοποριακές δημιουργίες μεταξύ των οποίων και το περίφημο προφυλακτικό οριγκάμι.

2017
Ανοίγει το Προφυλακτικά.gr, το πρώτο ηλεκτρονικό κατάστημα αποκλειστικά προφυλακτικών (και επιλεγμένων λιπαντικών) στην Ελλάδα…