Τι είναι τα γυναικεία προφυλακτικά;

Τα γυναικεία προφυλακτικά είναι μια εναλλακτική λύση στα συνηθισμένα (αντρικά) προφυλακτικά. Παρέχουν σχεδόν την ίδια μεγάλη προστασία από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη κι από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Τι το διαφορετικό έχουν; Αντί για επάνω στο πέος, τα γυναικεία προφυλακτικά μπαίνουν στον κόλπο για την πρόληψη της εγκυμοσύνης και την προστασία από ΣΜΝ ή στον πρωκτό για προστασία από ΣΜΝ.

Τι προσφέρουν τα γυναικεία προφυλακτικά;

Τα γυναικεία προφυλακτικά προσφέρουν άνεση και έλεγχο, μπορείτε πλέον να τα προμηθευτείτε εύκολα, κυρίως στο διαδίκτυο, δεν χρειάζεστε ιατρική συνταγή για να τα αγοράσετε και είναι ένας μικρός, διακριτικός και εύκολα φορητός τρόπος για να αποκτήσετε μεγάλη προστασία από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη κι από τα ΣΜΝ.

Δεδομένου ότι όλα τα άλλα προφυλακτικά που κυκλοφορούν φοριούνται σε ένα πέος, πολλές γυναίκες που είναι υπέρ των προφυλακτικών, αγαπούν το γεγονός πως υπάρχει ένα προφυλακτικό τη χρήση του οποίου μπορούν να ελέγξουν. Τα γυναικεία προφυλακτικά σας επιτρέπουν να πάρετε στα χέρια σας τη σεξουαλική σας υγεία. Ακόμα κι αν ο σύντροφός σας δεν θέλει να φορέσει προφυλακτικό, μπορείτε οι ίδιες να προστατεύσετε τον εαυτό σας.

Πώς δουλεύουν τα γυναικεία προφυλακτικά;

Τα γυναικεία προφυλακτικά είναι μικρά μαλακά πλαστικά σακουλάκια που βάζετε μέσα στον κόλπο σας. Καλύπτουν το εσωτερικό του κόλπου, δημιουργώντας ένα φράγμα που εμποδίζει το σπέρμα να φτάσει σε ένα ωάριο. Εάν το σπέρμα δεν μπορεί να φτάσει σε ένα ωάριο, δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος. Το γυναικείο προφυλακτικό επίσης βοηθά στην πρόληψη των ΣΜΝ.

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα γυναικεία προφυλακτικά;

Τα γυναικεία προφυλακτικά είναι εξαιρετικά χρήσιμα για την πρόληψη της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και των ΣΜΝ. Εάν ακολουθήσετε τις οδηγίες και τα χρησιμοποιείτε κάθε φορά που κάνετε κολπικό ή πρωκτικό σεξ, υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα εγκυμοσύνης, μόλυνσης ή μετάδοσης ΣΜΝ σε κάποιον άλλο.

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα γυναικεία προφυλακτικά στην πρόληψη ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης;

Εάν τα χρησιμοποιείτε σωστά και κάθε φορά που κάνετε σεξ, η αποτελεσματικότητα των γυναικείων προφυλακτικών είναι 95%.

Προστατεύουν τα γυναικεία προφυλακτικά από ΣΜΝ;

Ναί! Τα γυναικεία προφυλακτικά δεν κάνουν μόνο για τον έλεγχο των γεννήσεων – μειώνουν επίσης και τον κίνδυνο των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Τα γυναικεία προφυλακτικά βοηθούν στην πρόληψη των ΣΜΝ καλύπτοντας το εσωτερικό του πρωκτού, του κόλπου και ορισμένων τμημάτων του αιδοίου σας. Αυτό μειώνει την πιθανότητα να έρθετε σε επαφή με το σπέρμα, τα προσπερματικά υγρά ή το δέρμα, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης των ΣΜΝ.

Πώς μπορώ να κάνω τα γυναικεία προφυλακτικά πιο αποτελεσματικά;

Ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε τα γυναικεία προφυλακτικά όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά είναι να τα χρησιμοποιείτε σωστά κάθε φορά που κάνετε κολπικό ή πρωκτικό σεξ. Αυτό σημαίνει ότι τα φοράτε από την αρχή μέχρι το τέλος. Βεβαιωθείτε ότι το προφυλακτικό είναι στη θέση του μέσα στον κόλπο σας ή στον πρωκτό σας, πριν να υπάρξει οποιαδήποτε επαφή με το δέρμα των γεννητικών οργάνων.

Μπορείτε να κάνετε τα γυναικεία προφυλακτικά ακόμα πιο αποδοτικά στην πρόληψη μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης χρησιμοποιώντας τα μαζί με μια άλλη μέθοδο ελέγχου των γεννήσεων (όπως το χάπι). Με αυτόν τον τρόπο έχετε κάποια προστασία από τα ΣΜΝ και διπλή προστασία από την πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Ένα πράγμα που σίγουρα δεν πρέπει να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε ένα κανονικό προφυλακτικό μαζί με ένα γυναικείο προφυλακτικό. Κάθε είδος προφυλακτικού είναι σχεδιασμένο να χρησιμοποιείται μόνο του και αν τα βάλετε μαζί δε θα έχετε επιπλέον προστασία, το αντίθετο αυξάνονται οι πιθανότητες να σπάσει κάποιο από αυτά ή και τα δύο. Ένα προφυλακτικό που χρησιμοποιείται σωστά είναι ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσετε ανεξάρτητα από ποιο τύπο προφυλακτικού επιλέγετε.

Λάβετε υπόψη ότι τα ναρκωτικά και το αλκοόλ μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους να ξεχνούν να χρησιμοποιούν προφυλακτικά ή να τους κάνουν λιγότερο ικανούς να τα χρησιμοποιούν σωστά.

Οδηγίες χρήσης γυναικείων προφυλακτικών

Τα γυναικεία προφυλακτικά είναι εύκολα στη χρήση με λίγη εξάσκηση. Παρακάτω θα βρείτε τις βασικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο εισαγωγής, χρήσης και αφαίρεσης ενός γυναικείου προφυλακτικού.

Πώς χρησιμοποιώ ένα γυναικείο προφυλακτικό;

Το γυναικείο προφυλακτικό είναι μεγαλύτερο από το ανδρικό προφυλακτικό, αλλά μην ανησυχείτε δεν είναι δυσάρεστο, αρκεί να το τοποθετήσετε σωστά. Εάν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ταμπόν, τότε πιθανότατα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κι ένα γυναικείο προφυλακτικό.

Πώς να βάλετε ένα γυναικείο προφυλακτικό:

1. Ελέγξτε την ημερομηνία λήξης στη συσκευασία και στη συνέχεια, ανοίξτε την προσεκτικά.

2. Το γυναικείο προφυλακτικό έρχεται ήδη με λίπανση, αλλά μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο λιπαντικό αν θέλετε. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε σπερματοκτόνο.

3. Χαλαρώστε και καθίστε σε μια άνετη θέση. Μπορείτε να σταθείτε όρθια με το ένα πόδι επάνω σε μια καρέκλα, να ξαπλώσετε, να κάτσετε οκλαδόν, ή όπως βολεύει εσάς ,ακριβώς όπως όταν βάζετε ένα ταμπόν.

4. Πιέστε μαζί τις πλευρές του εσωτερικού δακτυλίου στο κλειστό άκρο του προφυλακτικού και σύρτε το μέσα στον κόλπο σαν ταμπόν.

5. Σπρώξτε τον εσωτερικό δακτύλιο μέσα στον κόλπο σας όσο μέσα μπορεί να φτάσει, μέχρι τον τράχηλό σας. Βεβαιωθείτε ότι το προφυλακτικό δεν έχει στρίψει (περιστραφεί) σε κάποιο σημείο του.

6. Τραβήξτε το δάχτυλό σας και αφήστε τον εξωτερικό δακτύλιο να κρεμάσει περίπου μια ίντσα έξω από τον κόλπο. Είστε έτοιμες!

7. Κατευθύνετε το πέος του συντρόφου σας στο άνοιγμα του προφυλακτικού, φροντίζοντας να μην γλιστρήσει μέσα στην πλευρά μεταξύ του προφυλακτικού και των κολπικών τοιχωμάτων.

8. Για να χρησιμοποιήσετε το γυναικείο προφυλακτικό για πρωκτικό σεξ, αφαιρέστε το εσωτερικό δακτύλιο και τοποθετήστε το προφυλακτικό στον πρωκτό σας με το δάχτυλό σας, αφήνοντας το εξωτερικό δαχτυλίδι να κρεμάσει έξω.

Πώς να αφαιρέσετε ένα γυναικείο προφυλακτικό:

1. Μετά το σεξ, στρίψτε τον εξωτερικό δακτύλιο (το τμήμα που κρέμεται έξω) για να κρατήσετε το σπέρμα μέσα στο προφυλακτικό.

2. Τραβήξτε το απαλά έξω από τον κόλπο ή τον πρωκτό σας, προσέχοντας να μην χυθεί σπέρμα.

3. Πετάξτε το στα σκουπίδια (ποτέ μη πετάτε στη λεκάνη οποιοδήποτε είδος προφυλακτικού, γιατί μπορεί να φράξει τις σωληνώσεις).

4. Τα γυναικεία προφυλακτικά δεν είναι επαναχρησιμοποιήσιμα – χρησιμοποιήστε ένα νέο κάθε φορά που κάνετε σεξ.

Είναι απολύτως φυσιολογικό το γυναικείο προφυλακτικό να κινείται λίγο κατά τη διάρκεια του σεξ, αλλά το πέος θα πρέπει να περιβάλλεται εντελώς από το προφυλακτικό ανά πάσα στιγμή. Σταματήστε εάν το πέος γλιστρήσει έξω από το προφυλακτικό και μέσα στον κόλπο σας ή αν ο εξωτερικός δακτύλιος σπρωχτεί μέσα στον κόλπο σας. Αν ο σύντροφός σας δεν εκσπερμάτωσε ακόμη, αφαιρέστε απαλά το προφυλακτικό και τοποθετήστε το ξανά στη θέση του.

Αν ο σύντροφος σας εκσπερματώσει έξω από το γυναικείο προφυλακτικό κοντά στο αιδοίο σας ή μέσα στον κόλπο σας – και δεν χρησιμοποιείτε άλλη μέθοδο ελέγχου των γεννήσεων – μπορείτε ακόμα να αποτρέψετε μία εγκυμοσύνη με την επείγουσα αντισύλληψη (το χάπι της επόμενης ημέρας).

Ένα από τα πιο ωραία πράγματα με το γυναικείο προφυλακτικό είναι ότι μπορείτε να το βάλετε αρκετά νωρίς, πριν από την σεξουαλική επαφή και το σεξ, οπότε δεν χρειάζεται να διακόψετε τη δράση όταν είναι ώρα να ξεκινήσει η διείσδυση. Ο σύντροφός σας μπορεί ακόμα και να πάρει μέρος στη διαδικασία βάζοντάς το αυτός για εσάς.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των γυναικείων προφυλακτικών;

Τα γυναικεία προφυλακτικά έχουν πολλά οφέλη. Σας προστατεύουν τόσο από το ενδεχόμενο της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης όσο και από τα ΣΜΝ. Επιπλέον: είναι υποαλλεργικά εάν είστε ευαίσθητοι στο λατέξ και μπορούν ακόμη και να αυξήσουν τη σεξουαλική σας ευχαρίστηση.

Τα γυναικεία προφυλακτικά βοηθούν στην πρόληψη των ΣΜΝ

Τα αντρικά και τα γυναικεία προφυλακτικά είναι οι μόνοι μέθοδοι ελέγχου των γεννήσεων που επίσης βοηθούν στην πρόληψη των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων. Ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε ήδη ένα διαφορετικό είδος ελέγχου των γεννήσεων για να αποφύγετε την εγκυμοσύνη, είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε επίσης αντρικά ή γυναικεία προφυλακτικά κάθε φορά που κάνετε σεξ για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τα ΣΜΝ. Αυτό είναι ένα σημαντικό μέρος της φροντίδας του εαυτού σας.

Δεν είναι από λατέξ και είναι άνετα

Καλά νέα για τα άτομα που έχουν αλλεργίες ή ευαισθησίες στο λατέξ: τα γυναικεία προφυλακτικά είναι κατασκευασμένα από μαλακό πλαστικό υλικό που ονομάζεται νιτρίλιο. Είναι απόλυτα υποαλλεργικά και δεν ερεθίζουν το ευαίσθητο δέρμα των γεννητικών οργάνων.

Επειδή τα γυναικεία προφυλακτικά είναι μεγαλύτερα από τα αντρικά και δεν μπαίνουν σφιχτά γύρω από ένα πέος, δίνουν στο πέος του συντρόφου σας περισσότερο χώρο, κάτι το οποίο μερικοί άνθρωποι βρίσκουν πιο άνετο.

Τα γυναικεία προφυλακτικά μπορούν να αυξήσουν τη σεξουαλική απόλαυση

Η χρήση γυναικείων προφυλακτικών μπορεί να κάνει το σεξ καλύτερο. Σοβαρά.

Μπορείτε να εισάγετε το γυναικείο προφυλακτικό αρκετά νωρίτερα, προτού αρχίσετε τη σεξουαλική πράξη, κάτι το οποίο βοηθά να κρατήσετε τα πράγματα αισθησιακά κι αυθόρμητα χωρίς διακοπές. Και βάζοντας το σύντροφό σας να βάλει το γυναικείο προφυλακτικό μετατρέπετε το ασφαλέστερο σεξ σε σέξι κομμάτι των προκαταρκτικών.

Αλλά δεν σταματά εκεί! Κατά τη διάρκεια του κολπικού σεξ, ο εσωτερικός δακτύλιος του γυναικείου προφυλακτικού μπορεί να διεγείρει την άκρη του πέους και ο εξωτερικός δακτύλιος μπορεί να τρίβεται επάνω στο αιδοίο και την κλειτορίδα. Αυτό το μικρό έξτρα πραγματάκι μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση και στους δυο σας.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα των γυναικείων προφυλακτικών;

Μπορεί να χρειαστείτε λίγη εξάσκηση για να συνηθίσετε τα γυναικεία προφυλακτικά. Και για να δουλέψουν, πρέπει να τα χρησιμοποιείτε σωστά κάθε φορά που κάνετε σεξ.

Χρειάζεστε λίγο χρόνο για να συνηθίσετε τα γυναικεία προφυλακτικά

Η διακοπή για να τοποθετήσετε ένα γυναικείο προφυλακτικό μπορεί να σας βγάλει από τη διάθεση της στιγμής. Ή ίσως σας φαίνεται ότι ο τρόπος με τον οποίο τα γυναικεία προφυλακτικά φαίνονται να κρέμονται από τον κόλπο σας ή τον πρωκτό σας, σκοτώνει την ερωτική διάθεση.
Εάν αισθάνεστε κατ΄ αυτόν τον τρόπο, υπάρχουν μερικές λύσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε για να κάνετε τα γυναικεία προφυλακτικά να δουλέψουν για εσάς:

  • Η εξάσκηση κάνει τα πράγματα καλύτερα: Αν συνηθίσετε τα γυναικεία προφυλακτικά, θα είστε πιο άνετες και σίγουρες.
  • Αλλάξτε τη στάση σας: αντί να εκνευρίζεστε όταν πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα γυναικείο προφυλακτικό, εστιάστε στο κομμάτι του σεξ και πόσο φοβερό είναι ότι τα προφυλακτικά σας επιτρέπουν να το κάνετε χωρίς να αγχώνεστε για εγκυμοσύνη και ΣΜΝ.
  • Κάντε τα γυναικεία προφυλακτικά μέρος των προκαταρκτικών: κρατήστε τη φωτιά αναμμένη διεγείροντας ο ένας τον άλλο και παραμείνετε ο αισθησιακός, σέξι εαυτός σας, ενώ εσείς ή ο σύντροφός σας εισάγετε το γυναικείο προφυλακτικό. Δεν θα αισθανθείτε ότι σταματάτε κάτι αφού είναι όλα θα είναι μέρος της δράσης.
  • Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθανθούν ενόχληση στον κόλπο, το αιδοίο, το πέος ή τον πρωκτό όταν χρησιμοποιήσουν το γυναικείο προφυλακτικό. Αυτό κατά κανόνα προκαλείται από την τριβή αλλά προσθέτοντας επιπλέον λιπαντικό συνήθως η ενόχληση φεύγει. Ακόμη κι αν δεν έχετε καμία ενόχληση, το λιπαντικό μπορεί πραγματικά να αυξήσει την ευχαρίστηση και να βελτιώσει την αίσθηση κατά τη διάρκεια του σεξ – ειδικά όταν χρησιμοποιείτε προφυλακτικά.

Μετά από τα παραπάνω είστε έτοιμοι-ες να προχωρήσετε στην κατηγορία των γυναικείων προφυλακτικών για να δείτε ποια προϊόντα είναι διαθέσιμα στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα.

Πηγή: Planned Parenthood