Γιατί να χρησιμοποιήσετε προφυλακτικά;

  • Γιατί είναι η καλύτερη προστασία για όποιον-α είναι σεξουαλικά ενεργός-η.
  • Γιατί μπορούν να προσφέρουν επιπλέον απόλαυση κατά τη διάρκεια του σεξ.

Τα προφυλακτικά είναι η απλούστερη αλλά και πιο αποτελεσματική μέθοδος που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προστατέψετε τον εαυτό σας, όχι μόνο από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, αλλά και από μια ποικιλία σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Για να μεγιστοποιήσετε την ασφάλειά σας, τα προφυλακτικά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κάθε φορά που κάνετε κολπικό, πρωκτικό ή στοματικό σεξ. Είναι σημαντικό να ξέρετε ότι κάθε προφυλακτικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια φορά μόνο, έτσι να έχετε πάντα μαζί σας ένα, δυο προφυλακτικά παραπάνω.

Αν χρησιμοποιείτε σεξουαλικά βοηθήματα – παιχνίδια, όπως δονητές, είναι επίσης καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε προφυλακτικά σε αυτά, καθώς τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορεί να μεταδοθούν αν μοιράζεστε τα βοηθήματα αυτά και με άλλους-άλλες.

απεικόνιση προφυλακτικού απέναντι σε βακτηρίδια και ιούς

Τι ακριβώς είναι το προφυλακτικό;

Το προφυλακτικό είναι μια εύκαμπτη μεμβράνη από καουτσούκ ή πλαστικό που λειτουργεί ως φυσικό φράγμα που εμποδίζει τα σωματικά υγρά, συμπεριλαμβανομένου του σπέρματος, των κολπικών υγρών και του αίματος, να περνούν από το ένα άτομο στο άλλο κατά τη διάρκεια του σεξ.

Ενώ η αποχή είναι, φυσικά, ο μόνος τρόπος που εγγυάται ότι είναι 100% ασφαλής, τα προφυλακτικά προσφέρουν μακράν την καλύτερη προστασία για όποιον-α είναι σεξουαλικά ενεργός-η και θέλει να εξασφαλίσει ασφαλέστερο σεξ. Τα προφυλακτικά είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά έναντι των πιο επικίνδυνων ΣΜΝ, συμπεριλαμβανομένου του HIV, του ιού που προκαλεί το AIDS. Οι επιστήμονες έχουν δείξει ότι η χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια του σεξ σημαίνει ότι έχετε περίπου 10.000 φορές λιγότερες πιθανότητες να κολλήσετε τον ιό HIV από ότι αν κάνατε σεξ χωρίς αυτό. Τα προφυλακτικά έχουν επίσης μεγάλη αποτελεσματικότητα έναντι άλλων ΣΝΝ, όπως τα χλαμύδια, η γονόρροια, η τριχονομία, ο έρπης των γεννητικών οργάνων και η σύφιλη και έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο ποσοστό καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ασθένεια που σχετίζεται με τον σεξουαλικώς μεταδιδόμενο ιό του ανθρώπινου θηλώματος και τα κονδυλώματα που αυτός παράγει.

Επίσης έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν προφυλακτικά βρίσκουν τις σεξουαλικές τους εμπειρίες εξίσου ευχάριστες με εκείνους που δεν το κάνουν.

Πλεονεκτήματα των προφυλακτικών

  • Είναι πραγματικά εύκολα στη χρήση και χρειάζεται να τα χρησιμοποιείτε μόνο όταν κάνετε σεξ.
  • Προστατεύουν από Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) καθώς και από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
  • Είναι εύκολα προσβάσιμα καθώς μπορείτε να τα αγοράσετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας από διάφορα σημεία πώλησης, όπως το ηλεκτρονικό μας κατάστημα.
  • Έρχονται σε διάφορα σχήματα, μεγέθη, υφές, χρώματα και γεύσεις που μπορούν να κάνουν το σεξ πιο διασκεδαστικό.
  • Τα προφυλακτικά είναι το μόνο είδος αντισύλληψης που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας άνδρας για να ελέγξει τη γονιμότητά του.

Πρέπει να χρησιμοποιείτε προφυλακτικά κατά την διάρκεια του στοματικού έρωτα;

Ενώ το στοματικό σεξ δεν έχει τόσους κινδύνους όσο το πρωκτικό ή το κολπικό σεξ, και αυτό μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο για διάφορα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Είναι πάντα καλύτερα να χρησιμοποιείτε προστασία, ακόμα κι αν νομίζετε πως ξέρετε την σεξουαλική υγεία του συντρόφου σας.  Για στοματικό σεξ σε κάποιον με πέος, το προφυλακτικό είναι η προφανής επιλογή για προστασία. Τα προφυλακτικά με γεύσεις φρούτων είναι ιδανικά για τέτοιες περιστάσεις.

Αποτρέπουν τα προφυλακτικά την εγκυμοσύνη;

Ναι. Υπάρχουν βέβαια κι άλλες μορφές αντισύλληψης, αλλά τα προφυλακτικά είναι η μοναδική μορφή προστασίας που αποτρέπει ταυτόχρονα και την εγκυμοσύνη και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, συμπεριλαμβανομένου του ιού HIV/AIDS. Εάν το να μείνετε έγκυος δεν είναι στα σχέδιά σας, τότε για ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε δύο μορφές αντισύλληψης π.χ. το χάπι ή το διάφραγμα και τα προφυλακτικά μαζί.

γυναίκα κρατά αντισυλληπτικά χάπια και προφυλακτικόΑν αυτή είναι η πρώτη φορά που αγοράζετε προφυλακτικά τότε διαβάστε τον οδηγό μας για αρχάριους.