Η βασίλισσα Ταμάρα σε προφυλακτικό

Δικαστήριο στη Γεωργία απαγόρευσε τρεις τύπους προφυλακτικών επειδή η συσκευασία τους θεωρήθηκε «ανήθικη».

Ομάδες προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν την απόφαση ως επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης.

Η απόφαση του Δικαστηρίου της Τιφλίδας απαγορεύει την πώληση και προώθηση τριών τύπων προφυλακτικών που πωλούνται από την εταιρεία Aiisa. Ένας από αυτούς φέρει μια απεικόνιση της βασίλισσας Ταμάρ η οποία ήταν μία μεσαιωνική μονάρχης της Γεωργίας, που έχει αγιοποιηθεί από την Γεωργιανή Ορθόδοξη Εκκλησία.

Το δικαστήριο απαγόρευσε επίσης άλλα δύο προφυλακτικά από τη σειρά της Aiisa τα οποία είναι διακοσμημένα με σχέδιο κινούμενων σχεδίων το οποίο παραπέμπει στο σημάδι του σταυρού και μια αναφορά στη μάχη του 12ου αιώνα στο Ντιντγκορί μεταξύ των δυνάμεων του βασιλιά Δαβίδ του Χτίστη και των Σελτζούκων Τούρκων, η οποία στη Γεωργία θεωρείται μεγάλης ιστορικής σημασίας, τόσο από το κράτος όσο και από την εκκλησία.

Στην Aiisa επιβλήθηκε από το δικαστήριο χρηματικό πρόστιμο και διατάχθηκε να ανακαλέσει τυχόν «ανήθικα» προϊόντα από την αγορά, ενώ η ιδρυτής της Anania Gachechiladze διατάχθηκε να σταματήσει την προώθηση του «ανήθικου» υλικού μέσω διαφημίσεων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η Gachechiladze δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα ασκήσει προσφυγή όχι μόνο μέσω των τακτικών δικαστηρίων αλλά και ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Υποστηρίχθηκε από πολλούς γεωργιανούς ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίοι θεώρησαν την απόφαση ως επίθεση κατά της ελευθερίας της έκφρασης.

Η δίωξη κατά της Aiisa ξεκίνησε από το Δημαρχείο της Τιφλίδας κατόπιν καταγγελίας που υποβλήθηκε από μια ακροδεξιά ομάδα, τη Γεωργιανή Ιδέα.

Το Δημαρχείο ισχυρίστηκε ότι οι συσκευασίες των προφυλακτικών δεν είναι μόνο ανήθικες, αλλά αποτελούν επίθεση και στην εθνική αξιοπρέπεια και τα θρησκευτικά συναισθήματα.

Εκτός από τους τρεις τύπους που απαγορεύτηκαν, η σειρά των προφυλακτικών της Aiisa φέρνει απεικονίσεις και άλλων σύγχρονων και ιστορικών πολιτικών προσωπικοτήτων, όπως ο Ιωσήφ Στάλιν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η ελεύθερη πώληση προφυλακτικών ήταν επίσης θέμα έντονης συζήτησης το 2012, όταν οι νομοθέτες από το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο πρότειναν να απαγορευτεί η πώληση προφυλακτικών που «ενισχύουν την ευχαρίστηση» εμφανώς σε καταστήματα στα οποία θα μπορούσαν να τα δουν ανήλικα άτομα, αλλά να επιτρέπεται η πώληση προφυλακτικών που δεν έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να «ενισχύσουν την ευχαρίστηση». Η πρόταση προκάλεσε ευρύτατη αποδοκιμασία εκείνη την εποχή.

Πηγή: DFWatch

Μετάφραση, επιμέλεια Προφυλακτικά.gr

Αφήστε ένα σχόλιο