ζευγάρι στο γρασίδι

Ανάλογα σε ποιο πανεπιστήμιο πέρασες και τι τύπος είσαι, είτε τελείωσες την πρώτη σου εβδομάδα ψάχνοντας τις συγκοινωνίες είτε ακόμη ξερνάς στα πάρτι. Επίσης, μπορεί να έκανες σεξ μια κάποιον/α συμφοιτητή/τρια, καθώς τέτοια γίνονται, όταν ένα σωρό 18χρονοι είναι διαρκώς μεθυσμένοι, μακριά από το σπίτι των γονιών τους.

Μιας και είναι μόλις 18 χρόνων, πολλοί πρωτοετείς έχουν ακόμη πολλά να μάθουν για το σεξ. Έχουν ερωτήσεις. Ερωτήσεις που μαζέψαμε και ζητήσαμε από μια ειδικό στη σεξουαλική αγωγή, την Esther Hardy, να μας απαντήσει.

Είμαι προστατευμένη στο διάστημα των επτά ημερών που δεν παίρνω το χάπι;

Εξαρτάται από ποιο χάπι παίρνεις και πώς το παίρνεις. Επίσης, διαφέρει από άτομο σε άτομο. Αν το παίρνεις σωστά, χωρίς ασυνήθιστες παρενέργειες και έχεις ένα επταήμερο διάλειμμα σε αυτό το πλαίσιο, τότε είσαι προστατευμένη. Δεν είναι «ναι» ή «όχι», γι’ αυτό ψαξ’ το – για κάθε άτομο είναι διαφορετικό.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνω έλεγχο για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

Με κάθε νέο σύντροφο. Αλλά αν κάνεις σεξ κάθε βράδυ, δεν μπορείς να πηγαίνεις κάθε μέρα για έλεγχο, επειδή μερικές φορές μια μόλυνση κάνει καιρό να φανεί. Κανονικά, πρέπει να ελέγχεσαι με κάθε νέο σύντροφο, αλλά αν θεωρείς ότι κινδυνεύεις, είτε λόγω συμπτωμάτων είτε φημών για τον προηγούμενο σεξουαλικό σου σύντροφο, πήγαινε κάνε αμέσως εξετάσεις. Συστήνεται κάθε νέος να κάνει εξετάσεις τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, αλλά ξέρω ανθρώπους που πηγαίνουν κάθε έξι με οκτώ βδομάδες για εξετάσεις ή και πιο συχνά. Ακόμη και αν είσαι με τον ίδιο σύντροφο, πάλι θα πρέπει να εξετάζεσαι μια φορά τον χρόνο.

Μπορώ να κολλήσω κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, αν και χρησιμοποιώ προφυλακτικό;

Ναι. Ανάλογα. Θα μειώσει πολύ τις πιθανότητές σου να κολλήσεις χλαμύδια, σύφιλη ή γονόρροια, αλλά όπου υπάρχει δερματική επαφή, κονδυλώματα, έρπης και ψείρες μπορεί να κολλήσουν. Ακόμη και αν χρησιμοποιείς προφυλακτικά που εμποδίζουν τη μεταφορά υγρών από τον έναν στον άλλον, υπάρχει και πάλι στενή επαφή στην περιοχή. Οπότε, ναι, μειώνει τον κίνδυνο, αλλά δεν σε προστατεύει τελείως. Σίγουρα πάντως πρέπει να χρησιμοποιείς πάντα προφυλακτικό.

Τι ακριβώς κάνεις με το λιπαντικό;

Διάβασε τις οδηγίες. Κάθε λιπαντικό, ανάλογα με τη σύστασή του –αν είναι με βάση τη σιλικόνη, το λάδι ή το νερό- μπορείς να το χρησιμοποιήσεις με διαφορετικά πράγματα, είτε προφυλακτικά λάτεξ ή προφυλακτικά από πολυουρεθάνη. Σε πολλούς αρέσει να βάζουν μια σταγόνα λιπαντικό στο προφυλακτικό, για να είναι πιο απολαυστικό για το άτομο που φοράει το προφυλακτικό, ή στο αιδοίο ή κοντά στην είσοδο του κόλπου. Και πάλι, διάβασε τις οδηγίες στο κουτί.

Πηγή: VICE

Αφήστε ένα σχόλιο