Η τεράστια συμπαγής μάζα ζυγίζει 130 τόνους, έχει μήκος 250 μέτρα και αποτελείται από λίπος, βρεγμένα χαρτιά, πάνες, λάδι ακόμη και προφυλακτικά.

Ένα «βουνό σκουπιδιών και λίπους» που ζυγίζει 130 τόνους και έχει μήκος 250 μέτρα βρέθηκε να φράζει σωλήνα αποχέτευσης σε υπόνομο στην περιοχή Whitechapel του Λονδίνου και οι φωτογραφίες που κάνουν το γύρο των βρετανικών media είναι από αηδιαστικές μέχρι σχεδόν τρομακτικές.

Η βρετανική εταιρία ύδρευσης Thames Water χαρακτήρισε «τέρας» την συμπαγή μάζα από στερεό λίπος, βρεγμένα χαρτιά, πάνες, λάδι ακόμη και προφυλακτικά που βρήκαν οι εργαζόμενοι, σχολιάζοντας πως είναι η μεγαλύτερη που έχουν δει ποτέ.

«Είναι ένας τέρας και θα χρειαστεί τεράστια προσπάθεια και μηχανήματα για να απομακρυνθεί καθώς είναι πολύ σκληρή. Είναι σαν να θέλεις να σπάσεις τσιμέντο», ανέφερε σε ανακοίνωση, διευκρινίζοντας πως η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τρεις εβδομάδες.

Για να κάνει πιο κατανοητό το μέγεθος του «fatberg», όπως το αποκαλεί, η εταιρία ανέφερε πως ο όγκος λίπους ζυγίζει όσο 11 διπλά λεωφορεία, έχει μήκος όσο μια φάλαινα.

Η Thames Water λέει πως αυτοί οι όγκοι λίπους δημιουργούνται όταν οι άνθρωποι ρίχνουν σε νιπτήρες και τουαλέτες πράγματα που δεν πρέπει. «Είναι εξοργιστικό γιατί τέτοιες καταστάσεις μπορούν να αποφευχθούν. Προκαλούνται όταν λίπος, λάδι και γράσο ξεβγάζονται σε νεροχύτες ή όταν ρίχνουν στην τουαλέτα υγρά μαντηλάκια και τραβούν το καζανάκι. Οι αποχετεύσεις δεν είναι η άβυσσος για τα σκουπίδια των νοικοκυριών και το μήνυμα που στέλνουμε είναι ξεκάθαρο- παρακαλούμε πετάξτε τα σκουπίδια, μην τα ρίχνετε στο καζανάκι», λέει η εταιρία.

Ήδη οι υπάλληλοι καθαριότητας έχουν ξεκινήσεις τις διαδικασίες απομάκρυνσης του τεράστιου όγκου λίπους, ασκώντας αρχικά πίεση με μάνικες για τον σπάσουν. Στη συνέχεια τραβούν τα κομμάτια σε βυτιοφόρα και τα μεταφέρουν σε μια τοποθεσία ανακύκλωσης στο Stratford.

Η Thames Water, μετά το περιστατικό, κυκλοφόρησε νέα βίντεο στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης «Bin it – don’t block it» προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά μελλοντικά, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που όγκος λίπους «μπλοκάρει» σωλήνες αποχέτευσης.

Πηγή: lifo

Αφήστε ένα σχόλιο